Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italienska på flytande svenska

/
  • Sverige på italienska. ”Sverige är fantastiskt, men ett land av motsägelser”, säger skådespelerskan Francesca Picozza som är aktuell med en italiensk film och en bok om Ingmar Bergman.

Kärleken till Strindberg och Bergman fick henne att lära sig svenska.
Nu drömmer den italienska skådespelerskan Francesca Picozza om svenska filmroller.

Annons

Just nu är Francesca Picozza, 30, Sverigeaktuell med filmen ”Vincere” som visas på Stockholms filmfestival. Men hennes Sverigekopplingar går betydligt djupare än så och bottnar i en djup passion för svensk kultur i allmänhet och Ingmar Bergman i synnerhet.

– Min första kontakt med Sverige var 1999 när jag var i Luleå som utbytesstudent, säger Francesca Picozza på mer eller mindre flytande svenska.

– En helg flög jag ner till Stockholm. Det kändes som mitt hem. Jag bestämde direkt att jag ville leva här.

Semester på Fårö

Hon kom tillbaka till Sverige för att semestra på Gotland – inte minst på Bergmans Fårö – år 2001, men det var fyra år senare som hon verkligen gjorde Sverige till sitt.

– Jag hade läst en massa böcker av Dagerman, Lagerlöf, Strindberg och, förstås, Bergman. 2005 lämnade jag mitt jobb som skådespelare och flyttade till Stockholm. Jag lärde mig svenska på Folkuniversitetet och av litteraturen och teatern. Jag hade upptäckt Bergman som teaterregissör – det är nästan helt okänt i Italien – och skrev en uppsats om hans teater. Då träffade jag skådespelare som Lena Endre, Per Myrberg och Erland Josephson, som jag intervjuade med min kamera och min dåliga svenska.

Uppsatsen kom att byggas ut till en bok om Bergman, ”Maestro raccontato” (Mästaren återberättad), som troligtvis ges ut i Italien nästa höst.

Nu säger Francesca Picozza att hon bor i två länder. Hon lever i ett förhållande med författaren (och Strindbergfanatikern) Peter Birro och drömmer om att få filmroller på svenska.

Mussolinis hemlige son

– Jag vill också ta mer svensk teater och fler svenska skådespelare till Italien. Svenska skådespelare är de bästa i världen. De är inriktade att jobba tillsammans, som en ensemble. I Italien är det mycket mer individualistiskt.

”Vincere” handlar om den italienske diktatorn Benito Mussolinis hemliga förhållande, och hemlige son, med skönhetssalongsägaren Ida Dalsar. Filmen deltog i huvudtävlan i Cannes. Det är osäkert om den får svensk bio- eller dvd-premiär.

Annons