Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jill Johnson tolkar Dylan

/
  • På uppföljaren till

Tidigare har Jill Johnson hållit sig till countryns kvinnor, men på sin tolfte platta tolkar hon rockgubbar som Bob Dylan och Bruce Springsteen.
– En helt ny upptäckt, säger hon.

Annons

Till den senaste skivan ”Baby blue paper” var Jill Johnson med och skrev samtliga låtar. Men när nu Sveriges populäraste countrysångerska släpper nytt har hon återgått till hyllningskonceptet som påbörjades med albumet ”Music row” för två år sedan.

På uppföljaren till detta tolkar den 36-åriga skånskan återigen en handfull favoritartister från sitt andra hemland USA. Hon är beredd på att bli ifrågasatt för att hon gör ännu en coverplatta, men det bryr hon sig inte om.

– Det finns så många bra, redan skrivna låtar och jag hinner inte riktigt med i den takt som jag vill släppa skivor. Jag tillhör de artister som ger ut album för att få turnera, säger hon.

– Mina spelningar varierar från konserthusturnéer till företagsjobb där publiken druckit, ätit och vill ha fullt drag. Jag älskar bredden! Jag skulle vara otroligt begränsad om jag bara gjorde min egen musik.

Blev nyfiken

Men några nyheter kan hon ändå stoltsera med på sin tolfte studioplatta. Bland återkommande countrydonnor som Dolly Parton, Emmylou Harris och Linda Ronstadt ryms nu även ett par av rockhistoriens mest hyllade män.

– Jag ville göra nåt oförutsägbart. Jag har aldrig lyssnat på vare sig Bob Dylan eller Bruce Springsteen, säger Jill Johnson.

Idén föddes under en konsert som hon gjorde tillsammans med kreddiga popnamn som Titiyo, Kleerup och Marit Bergman på Stockholms- och Malmöklubben Debaser i våras. Temat var The Boss.

– Jag blev tilldelad två låtar som jag naivt sa ja till. Jag hade ingen aning om att de var hans anthems, som alla andra hade tackat nej till. Men jag fick fantastiska recensioner, i ett sammanhang som jag inte är van vid. Då kom suget! Jag blev nyfiken på Bruce, vilket öppnade dörren till andra manliga artister.

Julfanatiker

Liksom första delen är ”Music row II” inspelad i Nashville, dit Jill Johnson åkt fram och tillbaka i nio år. Den legendariska musikstaden har varit livsviktig för hennes kreativitet, men hon skulle aldrig vilja bo där permanent.

– Jag älskar att vältra mig i överflödet av glass, flingor och möjligheter där borta, men i längden blir det för mycket.

Här hemma har hon förutom skivan en julshow på Grand Hôtel i Stockholm på schemat innan hon blir mamma för andra gången i januari.

– Jag är julfanatiker, så det känns supermysigt. Julen är en sån där tid då jag aldrig jobbar och alltid träffar min familj, säger hon och tjuvstartar med en pepparkaka.

Annons