Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joe Hill hyllas med en festival i Gävle

/
 • Joe Hill i fokus. Jonas Lilja, Christer Forsberg, Klara Persson och Dennis                Vesterlund vill få Gävleborna att fatta att Joe Hill faktiskt kom från Gävle. Alltså ordnar de en Joe Hill-fest i morgon.
 • Gillar Hill. David Sandström Overdrive kommer till Musikhuset i morgon för att hylla stans son Joe Hill.

Hallå. Joe Hill kom faktiskt från Gävle.


Det vet inte unga människor här i stan. En Joe Hill-festival med all möjlig musik ska råda bot på okunskapen.


I morgon brakar den loss på Joe Hill-gården och Musikhuset.

Annons

Onsdagen i nästa vecka är årsdagen av Joe Hills dödsdag. 19 november 1915 avrättades protestsångaren och fackföreningsmannen Joel Emmanuel Hägglund i Salt Lake City i USA, han som kom från Gävle. Han som inte nämns på histrielektionerna i skolorna i stan.

– Vi har varit ute och rest en del och kommer man utomlands så är det Joe Hill som Gävle förknippas med, säger Jonas Lilja.

– Och ungdomar här i stan vet inte vem han är, fyller Klara Persson i.

De två och Dennis Vesterlund är med i arrangörsföreningen Intakto. Och de tycker att det är helt galet att folk här i stan inte känner till en av stans stora söner.

Därför kom de på att de ville ordna en Joe Hill-festival.

– Det är kul för det kom från två håll samtidigt, konstaterar Christer Forsberg från Joe Hill-sällskapet.

Det sällskapet hade nämligen också kommit på att det var dags att göra Gävleborna uppmärksamma på Joe Hill igen.

– Så vi ordnar En dag för Joe Hill, säger Christer Forsberg.

Resultatet av de två idéerna blir alltså en hel lång dag och en hel lång kväll med Gävlesonen i fokus. Det börjar på Joe Hill-gården i gamla stan med ett föredrag av författaren Ingvar Söderstöm som skrivit biografin ”En sång kan inte arkebuseras” om Joe Hill och bokbord och musik.

– Jan Hammarlund hade en idé om att köra allsång här ute på gården men jag vet inte ritkigt om det funkar i det här vädret, säger Christer Forsberg och pekar ut över den gråkalla novembereftermiddagen.

När dagen blivit kväll (klockan 17) fortsätter festivalen på Musikhuset med en lång radda band. Headlinern heter inget mindre än David Sandström Overdrive.

– Han var jättesugen och ville verkligen komma, säger Klara Persson.

De har sökt men knappt fått några bidrag för arrangemanget så det handlar om att spela för resan.

– Vi tänkte först försöka få hit ett amerikanskt band, men det gick ju inte, säger Jonas Lilja.

De har försökt hitta band som står för det som Joe Hill stod för på sin tid. Men från alla möjliga genrer.

Det innebär punk på svenska med Hårda tider och Aktieklubbben, lokal hiphop med Numb som inte kört på hemmaplan på länge men varit på turné med just Hårda tider, Band avd med sina finurliga texter om Sandviken och bruket, lokala proggrockarna Beardfish, tidigare nämnda Jan Hammarlund, singer-songwritern Lovisa Samuelsson som faktiskt är en ättling till Joe Hill och så Christer Forsberg, som lovar att bjuda på en nyligen tonsatt Joe Hill-text bland annat.

– Vi har tänkt att det ska finnas nå’t som alla kan gilla. Och det kommer att bli en häftig blandning, säger Klara Persson och förklarar att de kommer att köra på Musikhusets båda våningar så att konserterna varvas med varann.

Och Joe Hills ande kommer att sväva över festen.

– Han stod ju för arbetarpower - ”organisera er”, helt enkelt. Och det är ju det vi gör, på vårt sätt. Vi vill ha billig kultur för alla, säger Klara Persson.

Annons