Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joel Svensson från Gävle en av tio gitarrister som ska tävla i internationell jazztävling

/
  • Joel Svensson – en av bara tio jazzgitarrister i världen som får chansen att visa upp sig under jazztävlingarna i Montreux, Schweiz.
  • Joel Svensson under Local Heroes-förpeppen i vintras. Joel var nominerad i kategorin

Det är inte alla jazzgitarrister förunnat. Verkligen inte.
Blott tio stycken i världen per år får chansen att visa sina färdigheter i Europas största jazzfestival, Montreux Jazz Festival, i Schweiz.
Gävlesonen Joel Svensson är en av årets tio finalister och nu ska han spela inför en jury där bland annat en av hans stora idoler sitter.

Annons

LÄS MER: Gävleprofiler spelade in klassisk jullåt – så blev resultatet

Joel Svensson skickade in en ansökan tidigare i år bestående av två egna låtar från hans skiva "Introducing" och en blueslåt för att visa på bredd – och tidigare i veckan fick han det positiva beskedet.

– En jättehäftig grej, det är Europas fetaste jazzfestival. Det är påkostat och de största stjärnorna är där – bland annat Herbie Hancock och John McLaughlin, berättar Joel Svensson.

LÄS MER: Joel klarade nålsögat

Just John McLaughlin, frontman för legendariska Mahavishnu Orchestra, är juryns huvuddomare under tävlingen.

– Han är en världsgitarrist och en av mina favoriter så det är verkligen extra kul för mig att spela inför honom. Men det är svårt att tävla i musik så jag försöker att inte ha så stora förväntningar – men går det bra så är det skitkul.

Vad kan man vinna?

– 5 000 schweiziska franc (Motsvarar runt strax över 40 000 svenska kronor, reds. anm.) och en inspelning i en grym studio i Schweiz, en alpstudio tror jag det var.

– Men största grejen är ju den att folk kan få upp ögonen för ens musik och kanske söka på Spotify och hitta min skiva. Hittills har den kanske inte rönt så mycket uppmärksamhet men skulle folk leta upp den och lyssna så skulle det kännas riktigt bra för jag är verkligen nöjd med den, säger Joel Svensson.

Tävlingen under Montreux Jazz Festival pågår 2-4 juni.

RECENSION: En uppvisning – ge ut skivan genast

Mer läsning

Annons