Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkonsertturneer har nått kulmen

/

Cenneth Sangré var först i Sverige med julkonsertturnéer. Men nu tror han att vi snart inte orkar med fler.

Annons

Cenneth Sangré är chef för CS Event, ett produktionsbolag som dels styr upp julturnépaketet med Christer Sjögren, och dels ”Julkonserten 2010 – vår jul” med bland annat Sanna Nielsen, Shirley Clamp och Sonja Aldén. Han startade med julkonserter redan för 21 år sedan, och på den tiden fanns det inte något liknande i Sverige.

Han berättar att julkonserter ju också fanns lokalt i Sverige långt, långt innan 1989, men att hans bolag var de som först insåg att det här kan man göra ett större paket av med kända artister och skicka ut dem på turné. Då var det Robert Wells, Tito Beltran, Sofia Kjellgren och Karlskoga Symfoniorkester som åkte ut på vägarna.

En guldådra

Uppenbarligen hittade han en guldådra till nisch, och många konkurrenter hakade så småningom på med sina egna julturnéer. På senare år har den här utvecklingen dessutom fått draghjälp av en alltmer drastiskt krympande skivförsäljning för artisterna. När de inte längre drar in några pengar på skivor måste de ut och turnera i stället. Och för att folk ska vilja se dem igen är det bra om de kan variera sig. Julkonserterna ger dem då en möjlighet att turnera med annat material än sitt eget.

Detta i kombination med att november-december är en bra årstid för underhållningsbranschen, där både privatpersoner och företag är beredda att gräva lite djupare än vanligt i plånboken, är förklaringar till varför det blir fler och fler julkonserter.

Rekord

Och trots att biljettförsäljningen tycks gå mot rekord, åtminstone på Konserthuset i Gävle, så tror Cenneth Sangré att det snart inte finns plats för fler julturnéer.

– Någon gång måste marknaden bli mättad. Och jag tror att vi nu har nått kulmen för hur många julkonserter Sverige orkar med nu.

Mer läsning

Annons