Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kända från Youtube - fast ändå inte

/
  • Vila. Alex Ebert och hans band Edward Sharpe and the Magnetic Zeros spelade på Way Out West på fredagen. Efteråt pustade han ut på en antik soffa i Göteborg.

13 miljoner gånger har Youtube-surfare sett far och dotter vissla introt till den romantiska folkpoplåten ”Home”. Originalet är inte alls lika känt, men Edward Sharpe and the Magnetic Zeros deppar inte för det.

Annons

Alex Ebert sträcker ut sig barfota på en antik soffa i Göteborg och börjar vissla. Han har blivit en mästervisslare, efter alla gånger hans Edward Sharpe and the Magnetic Zeros har framfört sin ”Home”. Det amerikanska tiomannabandet öppnade Way Out Wests festivalområde med en bejublad konsert på fredagen. Det var Edward Sharpe and the Magnetic Zeros första Sverigespelning och sångaren Alex Ebert säger artigt att de svenska träden är fina, luften ren, vädret vackert och intervjurummet fantastiskt.

Under konserten fick frontmannen så mycket ”feeling” att han lämnade scenen och slog sig ned i gräset bredvid. Där satt han, omgiven av några åskådare, och sjöng klart låten.

– Jag kände att jag var tvungen. Det var kul!

Två miljoner klick

Edward Sharpe and the Magnetic Zeros verkar gå mycket på känsla och lust. När Alex Ebert och bästisen tillika kollegan Jade Castrinos skrev ”Home”, var det för att Ebert var sugen på en glad, hyllande, kärleksfull duett. Han anade att den skulle gå hem, men inte hur enormt känd den skulle bli.

Originallåten har två miljoner klick på Youtube, och hela tretton miljoner har sett tolkningen som pappan Jorge och dottern Alexa Narvaez från San Diego gör tillsammans. Bandet har duon att tacka för låtens genomslag.

– Det är vackert att se dem sjunga den. Det känns så ärligt! Att låten är större än bandet är coolt. Jag har hört att den har blivit en slags hymn, som de sjunger vid lägerelden på så kallade regnbågsmöten – typ hippiefestivaler – i USA.

Godkänner ”hippies”

”Hippies” är för övrigt ett epitet som Edward Sharpe and the Magnetic Zeros dras med. Alex Ebert har aldrig kallat sig det själv, men har omfamnat det envisa smeknamnet. När han försökte smita in på en festival för några år sedan, hörde han det från en säkerhetsvakt.

– En arméaktig kille tog in mig i bilen och sade i sin radio: ”Jag har hippien. Jag kommer tillbaka”. Haha! Det roliga med hippiegrejen är att om någon någonsin har både sett ut och betett sig som en hippie, är det Jesus Kristus. Men i USA är Jesus-dyrkarna så anti hippies! Det är väldigt roligt.

Till våren förväntas Edward Sharpe and the Magnetic Zeros andra album komma ut. Alex Ebert utlovar en något lugnare, mer filosofisk skiva, som flera bandmedlemmar har skrivit musik till. I övrigt finns ingen färdig framtidsplan för bandet.

– Nu ska vi bara spela in, umgås och ha kul!

Mer läsning

Annons