Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektiv orgasm

/
  • Gefle Dubs ettårsjubileum firades med professionellt buller och bång. Kvalitén på kvällens DJ:s var skyhög.

Ibland blir man påmind om sin ålder och det faktum att klubblivet har förändrats monumentalt sedan jag själv sprang på acid house-klubbar där varannan låt började med inräkningen ’uno, dos, tres, quattro’.

Annons

Inne på urinoaren undrar två unga grabbar varför jag är här, gillar jag musiken som ettårsfirande Gefle Dub spelar, varför jag inte har en förälder-på-stanjacka på mig...

Eftersom Barcelona nyss har spöat skiten ur Manchester United är jag på gott humör och svarar artigt på frågorna innan jag lämnar toaletten för att se det tätbefolkade dansgolvet där DJ:s frälser publiken med dubstep och grime. Det är ett otroligt tryck, basljudet får prostatan att dallra. Vinylscratchandet är en konstart i sig, precision är a och o och det ser bedrägligt lätt ut där DJ:n står bakom sitt bord.

Sent, mycket sent kliver klubbens stora bokning upp på scenen. Från England kommer Foreign Beggars, ikväll i trioskepnad. DJ Nonames står bakom laptopen och vinylspelarna och publiken har redan gått apeshit innan de två rapparna munakrobatiserar sina texter.

– ”Heeeey we want to party!”, hojtar de och publiken ser ut att få en kollektiv orgasm.

Det märks att Foreign Beggars är ett band som ägnat snart tio år att förfina konsten att frälsa publiken med dansant hiphop, dubstep och grime. Publikkontakten är en vital del av showen, det blir en hel del call and response på nedervåningen. Jag känner inte igen en enda låt, men Gefle Dubs publik verkar ha bra koll och stämningen är fantastisk. Att Gefle Dub vann priset för bästa klubb på Arbetarbladets Local Heroes-gala efter att bara ha existerat ett drygt halvår tyckte jag var underligt. Men ikväll förstår jag bättre. Det här är klubbmusik precis som den ska vara. Allt är inramat av professionalism vad gäller ljud och ljus, det är ljusår från Desdemonas, i ärlighetens namn, halvsunkiga acid housekvällar på 80-talet i samma nedervåning. Gefle Dub är däremot fanimig fantastiskt.

Och efter Foreign Beggars gig googlar jag på nätet och ser att de släppt inte mindre än fem album.

Skaffar jag några av dem kan jag fixa egna klubbkvällar. För vänner i min ålder.

Erik Süss

Mer läsning

Annons