Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konserthuset åter på banan

/

Konserthuset kan presentera ett mastigt vårprogram, i alla fall om man jämför med de senaste årens nedbantade verksamhet.

Annons

Både egna konserter med bland andra Hans Erik Dyvik Husby och Mari Boine och inhyrda med till exempel Carola och Sven-Ingvars fyller huset i vår.

Med sex stora konserter i Gevaliasalen och en räcka mindre i restaurangen i egen regi är Konserthuset åter på banan, menar Konserthuschefen Beryl Lunder.

– Nu har vi återtagit en del av den musikaliska mångfald som vi har tappat. Nu börjar vi på nytt, säger hon.

Och det gör man alltså med Hans Erik Dyvik Husby, också känd som Hank von Helvete i Turbonegro. Dyvik Husby spelar ju Cornelis i filmen med samma namn och det är med ett Cornelisprogram som han gästar Konserthuset 20 februari. Mari Boine skulle ha gett en konsert förra hösten men blev sjuk och kommer alltså nu i stället, 26 mars. Jazzfusionbandet Yellowjackets gästar Sverige och gör en av få konserter i landet på Konserthuset i Gävle. De tar sällskap av Stockholm Jazz orchestra och kommer 19 mars. Mera jazz blir det med meriterade sångerskan Dee Dee Bridgewater som gör en hyllning till Billie Holiday 28 mars.

Stadens son Thomas Di Leva släpper ju ett svenskspråkigt album i vår och ger sig sålunda ut på en turné som landar på Konserthuset 9 april.

Och så kommer Pernilla Andersson, som senast gästade stan i höstas, tillbaka, 16 april.

– Hon är en bra artist som dessutom är aktuell i Melodifestivalen och i Cornelis-filmen, säger Beryl Lunder apropå att hon relativt nyss var här.

Jazz och folkmusik

I restaurangen arrangerar Gävle jazzklubb en lång radda spelningar med både lokal jazzmusiker som gäster från andra håll. Där arrangerar också Konserthuset ihop med Gävle Folkmusikförening ett antal folkmusikkonserter: Ellika, Rafael och Solo 16 februari, Sousou & Maher Cissokho 7 mars, Swedish Flamenco Fusion Trio 22 mars och Triakel 5 april.

– Och på varje konsert är det också ett förband med unga folkmusiker, de har alla tävlat i Årets unga folkmusikband, säger Beryl Lunder.

Barnvänligt

Barnsatsningen Blåbärsklubben fortsätter med både konserter och barnrytmik.

Och så kommer också en radda artister som hur in sig på Konserthuset.

– Det är lite roligt att det har blivit som ett tema med dem med, det är alla artister som har hållit på väldigt länge, säger Beryl Lunder.

Till exempel förlägger 25-årsjubilerande Carola sin turnépremiär i Gävle 24 mars.

Fler som kommer

Dessutom spelar Helen Sjöholm 30 januari, Sissel Kyrkebö 4 ars, Sven-Ingvars 20 mars, Siw Malmqvist, Lill-Babs och Ann-Louise Hansson 29 mars, Sanna Nielsen 2 april, The Playtones 3 april, EMD 7 april. Pernilla Wahlgren 17 april och Lasse Berghagen 5 maj.

Men säsongen inleds redan nu i helgen med Gunhild Carling Jazzvarieté. Kolla Gunhilds spellista här intill.

Och så förstås, årets stora musikhändelse Local Heroes Galan lördagen 29 januari.

Mer läsning

Annons