Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körerna gör ett finfint jobb

/
  • Duettsång. Ett av de få tillfällen när Magnus Johansson släpper trumpeten och sjugner tillsammans med Jenny Silver.Foto: Pernilla Wahlman

Som Lisa på På Gång redan skrev om en tidigare julkonsert i en kyrka: Artisterna har mycket gratis redan på grund av lokalen. Ja, kyrkor är perfekta vid jul, påsk, bröllop, dop etc etc.
Ovansjö kyrka är inget undantag.

Annons

Hela bygden verkar ha tryckt in sig i Herrens ståtliga hus. Bestsemer- och Storvikskörerna går genom mittgången sjungandes ”Stilla natt”och de samlas under den vackert, spektakulära altartavlan. Körerna är där för att stötta kvällens gäster med trumpetaren Magnus Johansson i spetsen. Förutom alla julstandards slänger Juletidsgänget in en version av Phil Spector’s ”Christmas, baby please come home” och Bob Dylans ”Ring them bells” (!) där forna dansbandsstjärnan och Totta Näslundkompisen Jenny Silver briljerar. Jag har aldrig tidigare fattat hur mycket gospelkänsla det finns i Dylanlåten. Publiken sitter oftast andäktigt stilla, men en man springer fram till scenen och kräver att få höra ”Bella notte”. Det är skralt med biffiga utkastare i Sveriges kyrkor så han får sin önskelåt.

Det är egentligen bara två stora aber och ett är allt snack mellan låtarna. Magnus Johansson må vara en makalös trumpetare, men hans fryntliga Göteborgshumor gör att jag överdoserar på så mycket snack att jag kan skippa valfritt Lasse Kronér-lett TV-program hela nästa år. Eller rättare sagt alla.

Ja, Johansson tar alldeles för mycket plats med trumpeten också. Där jag sitter dränker den körerna, är elefantfoten som krossar myran. Kvällens största applåder blir efter ”Humlans flykt”, där trumpetakrobatiken är på en nivå som med största sannolikhet tog död på hela fiskbeståndet i ån bakom kyrkan och spräckte allt porslin från förkrigstiden i Kungsgårdens fina antikbodar.

Om trumpeten bara hade hållit samma volym som övriga instrument och sångpartier hade betyget höjts. Men körerna gör ett finfint jobb i ”Julen är på väg” av Py Bäckman, ”Koppånger” och många fler sånger. Jenny Silver har fel namn, har guld i strupen och bandet är ruskigt musikaliskt så det är ändå en godkänd show.

Annons