Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddar amerikanskt för jul i Gävle

/
  • Letar inspiration. Pernilla Wahlgren och Christer Sjögren är i New York för att hitta inspiration till årets julshow som kommer till Gävle 20 december. Låten ”Silver bells” har poppat upp over there, till exempel.

Det må vara två och en halv månad kvar till jul, men redan nu är Christer Sjögren och Pernilla Wahlgren i full gång med planeringen inför årets julturné som kommer till Gävle 20 december.

– Tänk en stuga i Colorado, med öppen spis och snö, säger Christer Sjögren.

Annons

Christer Sjögren och Pernilla Wahlgren är på plats och letar inspiration i New York – och det funkar även om julen inte kommit dit än heller.

– Den här stan är så jäkla magisk, det kan komma oväntade idéer, säger Christer Sjögren och berättar att de just kommit på att de ska sjunga ”Silver bells”, som bland annat Bing Crosby sjungit ihop med ett antal olika kvinnliga artister.

Just Bing Crosby återkommer flera gånger under samtalet. Det är hans stickade tröjor framför sprakande brasa och mjukt, vitt snötäcke utanför nånstans i Klippiga bergen som Christer Sjögren ser framför sig när han sätter ihop årets julshow.

– Jag har alltid varit fascinerad av den amerikanska julen, som man har sett på filmer med Bing Crosby, säger han.

Det kommer att märkas både i låturvalet men också i scenografin.

För några dagar sen var Christer Sjögren och Pernilla Wahlgren och såg musikalen ”Million dollar quartet” som handlar om när Elvis, Johnny Cash, Carl Perkins och Jerry Lee Lewis träffades 1956 och jammade ihop. De spelade en del andliga sånger.

– Det är det som vi vill åt, säger Christer Sjögren samtidigt som han försäkrar att de klassiska svenska julsångerna också kommer att vara med på programmet.

– Det handlar om att man kan ta ner det, kanske göra ett unplugged-medley med bara gitarr och kontrabas framme vid scenkanten, förklarar han och återkommer än en gång till den där mysiga stugan med Bing Crosby i.

Christer Sjögren är något av en specialist på julturnéer, han har gjort åtskilliga genom åren och vet att det funkar.

– Jag vet inte om det är vårt klimat, men det är väldigt kul att möta publiken under den perioden. Mysfaktorn blir väldigt hög.

Årets julturné gör han ihop med Pernilla Wahlgren. De har sjungit in julen tillsammans förut men nu var det några år sen sist och Pernilla Wahlgren är peppad.

– Det blir en bra blandning av låtar. Vi gillar samma låtar så det är inga problem att välja, säger hon.

Och när hon ska plocka den allra största jullåtsfavoriten är det ingen tvekan: ”The Christmas song”, som kanske är mest känd i Nat King Coles version.

– Den ska jag förstås sjunga i showen.

Inte heller Christer Sjögren tvekar minsta lilla när han ska välja en favorit.

– ”O helga natt”. Det finns så många bra sånger men den är så bra så klockorna stannar, säger han.

Att vara på turné under hela december – Gävlekonserten 20 december är den sista – innebär att det egna julfixandet får stå tillbaka. Pernilla Wahlgren, som dessutom är aktuell med kokboken ”Pernillas jul”, tipsar om att delegera, att inte göra allting själv, och göra saker i god tid.

– Så kommer det att bli för mig eftersom jag är borta hela december.

Christer Sjögren har en förstående hustru, säger han, som ordnar det mesta av julfirandet.

Själv tycker han att den bästa julstämningen kommer med musiken.

– Nu har jag ju barnbarn, Nora sju år gillar när morfar spelar piano så att hon kan sjunga lite.

Mer läsning

Annons