Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lätt autistiska särintressen"

/

"Lätt autistiska särintressen"
Gävle teater, söndag
Medverkande: Kalle Haglund och Markus Jägerstedt.

Annons

Kalle Haglund är gravt störd, men det gör ingenting. Han är en av scenpoesins största namn i Sverige, men inför denna föreställning, ”Lätt autistiska särintressen”, sade han sig ha tagit livet av poeten Kalle Haglund till förmån för scenpersonligheten Kalle Haglund.

Alla som mimar inlevelsefullt till Tom Jones ”Delilah”, samtidigt som man knivhugger sin Philip Seymour Hoffman-liknande sidekick upprepade gånger, fångar mitt intresse. Föreställningen är ett myller av tokiga infall, klurigheter, videosnuttar, sånger, brev, dans … Kalle Haglund far omkring på golvet, liggandes på en rullbräda, han dansar i endast kalsonger, han läser ur brev till en försvunnen vän, och han lyckas få in ord som ”postmodernism” i en föreställning som efterlämnar ett stort leende.

Hans buttre sidekick, musikern Markus Jägerstedt, spelar skön musik och ser trött ut.

Haglund påminner om Woody Allen i den meningen att han förenar intellektuella begrepp med tramshumor, som när han håller föredrag om postpostmodern satir ståendes på knä, med skor vid knäna som gör att han ser ut att vara en halvmeter kortare (möjligtvis den roligaste kroppshumor som finns).

För vissa kan själva gränslösheten i föreställningen vara provocerande. Man undrar vart han är på väg, om han är på väg någonstans över huvud taget. Jag ska inte låtsas om att jag förstår allt han vill säga med föreställningen. Där har han diktaren kvar, i den tolkningsöppna friheten. Jag vet bara att jag lämnade teatern glad över att ha sett ”Lätt autistiska särintressen”.

Kalle Haglund är en Björn Gustavsson som kan stava till ”språkmaterialist”.

Då det var sorgligt få som letade sig ut i söndagskvällen för att se detta, kan jag, med en felmarginal på cirka 20 individer, konstatera att detta var det bästa scenframträdande som du missade i Gävle i år.

Mer läsning

Annons