Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindas rädsla har släppt

/
  • En stjärna i vardande? Linda Sahlberg släpper skivan ”För dig står jag kvar” på onsdagen och nästa onsdag firar hon den med en släppfest på Spegeln i Gävle.

Linda Sahlberg var rädd för att spela.

Men så vände det.

I somras vann hon länsuttagningen av Svensktoppen Nästa och nu kommer debutskivan ”För dig står jag kvar”.

Annons

På bänken som avskärmar det öppna köket från hallen ligger en Regina Lund-skiva.

– Det är så lustigt, för på en låt på skivan så tänkte jag mig en duett med en skådespelare som läste texten och tänkte på Regina Lund, säger Linda Sahlberg som samtidigt kände att Regina Lund nog var för svår att få kontakt med, och kanske lite dryg rentav.

Nu har de träffats. Hade sällskap på finalen av talangjakten ”True talent” där Linda Sahlbergs särbo Jacob Gordin medverkade och Regina Lund gillar Lindas skiva. Så mycket att hon lämnat den vidare till andra personer i branschen.

– Och Hasse Pålsson på radion har redan spelat ”Vi är likadan”, låten som är tänkt som den andra vi släpper från skivan, säger Linda Sahlberg.

På ett sätt har det varit en lång väg hit, till ett färdigt album. Linda Sahlberg studerade klassisk gitarr på folkhögskola som ung och tappade tron på att hon kunde göra musik.

– Jag fattade hur fruktansvärt lite jag kunde. Varför skulle jag, när alla andra kunde så mycket bättre? Så jag lade undan gitarren. Jag var så fruktansvärt rädd.

Annat hann hända. Linda Sahlberg har haft en tuff uppväxt och ett trassligt vuxenliv, innan hon sökte hjälp och kom på fötter. Hon fick sonen William (som ropar från tv-soffan att hon inte ska prata om honom) och insåg att fokus flyttas.

– Man kan vara en tigermamma på dagis och inte längre bry sig om kinderna blir röda.

Och så träffade hon särbon och musikern Jacob Gordin och musikern Eivon Nordin.

– Som kunde göra treackordslåtar och tycka att de blev bäst i världen, säger hon med ett leende.

Linda Sahlbergs relation till musiken ändrades. Gitarren plockades fram igen. Hon fick hjälp av gitarristen Jonas Hedlund att spela in några låtar.

– Det lät sådär. Så googlade jag runt och insåg att jag behövde en producent.

Hon kontaktade Tomas Bodin via facebook.

– Och sen bad jag till Gud.

Tomas Bodin gillade det han hörde och i snart ett års tid har de jobbat med skivan.

– Det är som att gå i musikterapi. Det är jag i fokus totalt, vi pratar bara om mig och min musik och hur jag tänker med mina låtar. Det är lyxigt, säger Linda Sahlberg och konstaterar med ett brett leende att det är den bästa terapi hon genomgått.

Mer än hälften av låtarna har hon skrivit under tiden de arbetade med skivan. Tomas Bodin har fått henne att bli modigare och personligare.

– Tidigare skrev jag mer generellt och aldrig i jagform. Nu är ingen av låtarna är helt fiktiv, säger Linda Sahlberg och berättar att hon i sitt arbete med våldsutsatta kvinnor får uppleva så många kvinnoöden och att flera av dem finns med på olika vis i hennes texter.

– Samtidigt är det viktigt att man inte ska ha vinning av att damma av ett trauma och skriva en låt om det.

Nästa onsdag firar hon skivan med en releasefest på Spegeln i Gävle.

– Det blir den mest läskiga spelningen. Det är verkligen motsatsen till Jante.

Sen är en del andra spelningar inbokade, bland annat på stödgalan för hemlösa i januari. Och så en del framträdanden där Linda Sahlberg både läser texter och spelar, bland annat har kriminalvården visat intresse.

Nu när hon har hittat tillbaka till musiken vill hon förstås kunna ägna sig åt den.

– Jag skulle vilja skriva låtar åt andra artister också.

Mer läsning

Annons