Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysells ljus och kraften från hundra drängar

/

Annons

När det är dags för Gävle Symfoniorkesters säsongsavslutning låter man sin egen Artist in Residence, Mattias Lysell, inleda med sitt verk Gilded Splinters. Det är dock inte fråga om ett uruppförande denna gång, då verket framfördes första gången 2003, men det har sedan dess omarbetats flera gånger. Det är ett mindre verk som samtidigt rymmer stora preferenser i musikhistorien, då materialet är hämtat från en melodistämma av Palestrina (1525-1594). Och i sann Lysell-anda finns det elektroniska med, men mycket sublimt i bakgrunden – kompositören sitter själv i kulissen och styr detta inslag. Det är en oktett ur symfoniorkestern som framför verket, och musikens karaktär påminner om böljande natur. Stark sol på snö, isar som spricker, och vindens flöjtljud. Pianot skär av och definierar klangskärvorna som gnistrar i ljuset av de höga tonerna.

Kvällens dirigent heter Cecilia Rydinger Alin, och hon är också den gästande kören Orphei Drängars egen dirigent. Den imponerande manskören med hundratalet medlemmar börjar med att framföra några klassiker ur sin repertoar; bland annat Jacob Axel Josephsons Vårsång, Fredrik Kuhlaus Majsång och Selim Palmgrens Sjöfararen vid milan. OD är bland det främsta i körväg Sverige har att erbjuda. Det är inte bara en kör med anor och tradition, utan man besitter också en otrolig precision och dynamik – både i tempo, styrka och frasering. Blandningen av unga och äldre röster ger en komplex och bred klang, samtidigt som renheten är signifikativt för detta kraftfulla instrument. Det är fascinerande att se hur Rydinger Alin med markant fingertoppskänsla håller i rodret med sina långa och tydliga rörelser. När det är dags för Johannes Brahms Rhapsodie är det många musiker på scen, drygt 150 stycken inklusive kör, symfoniorkester och solist, men hennes närvaro omfamnar alla in i det ackompanjemang som mezzosopranen Ivonne Fuchs sedan lägger sin berättande romanssång ovanpå.

I programmets andra del har det skett en ändring; tenoren Andrew Staples har fått förhinder. Han är ersatt med Markus Schäfer, en lyrisk tenor med spirande ljus klangfärg.

Det hela utgör en mycket värdig avslutning på denna säsong, och förbereder oss på frodig grönska och härlig värme.

Emelie Lundin

Mer läsning

Annons