Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MA Numminen både underhöll och störde

/

Annons

När kungen av finsk tango kommer till stan undrar man lätt om folk helt spontant ska bjuda upp varandra till dans? Oron visar sig tack och lov vara obefogad, Maxim har radat upp fyra rader stolar åt oss, och ingen tar initiativet att bjuda upp denna kväll.

Kanske hade dansen ändå varit på sin plats. M A Numminen är nämligen det mest obskyra jag sett på länge. En käck sång- och dansman från grannlandet i öst hade på alla sätt varit lättare att hantera och bedöma. Grejen är att M A Numminen är mer än så, på både gott och ont. En del av mig vill så innerligt gärna avfärda honom som en plojartist vars underhållningsvärde består i att sjunga om gummibollar på ett målbrottsstint sätt. Man skrattar åt hans lustiga sångstil och hans texter.

Men M A Numminen läser också högt ur sin bok, Tango är min passion, och en annan bild träder fram. Det är en annan sak att höra honom berätta om varför livets mening är tango. De skratt han lockar fram genom att beskriva sitt förhållande till tango och kvinnor, samt hur man handskas med den upphetsning som uppstår när man dansar tango med en kvinna och inte med en kvast känns mer behagliga än de som uppstår när han slaktar Ser du stjärnan i det blå. Han visar då att han har en annan sida än den plojiga som så ofta får ta över, men denna sida träder bara fram i korta ögonblick.

Han sjunger i nämnda låt så uselt att det inte ens går att skratta åt. Ibland skriker han rent ut så det skär i öronen. Säkerligen medveten om detta, då hans mål och uppgift inte bara sägs vara att underhålla utan även att störa och chocka. I kväll lyckas han uppenbarligen väl både med att underhålla och störa.

Förhoppningsvis ges någon gång chansen att få se och höra M A Numminen uppbackad av ett band med lite mer fokus på det rent musikaliska, som kanske bör påpekas var en klart godkänd del i denna show men som inte fick träda fram tillräckligt mycket på grund av det andra som nämnts.

Magnus Mjöhagen

Mer läsning

Annons