Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maestro Muti blev djupt rörd

/

Birgit Nilssons pris – det största musikpriset i världen – går till den italienske dirigenten Riccardo Muti. Juryn framhåller hans stora insatser för den klassiska musiken och hans ”enorma inflytande på musikvärlden”.

Annons

Riccardo Muti brukar beskrivas som en av de mest briljanta, men också mest temperamentsfulla dirigenterna i världen. I dag leder han Chicago Symphony Orchestra, men han är allra mest känd för att under 19 år ha lett La Scala i Milano. Den posten lämnade han 2005 efter en bitter tvist med personalen.

Den italienske dirigenten har världen som spelplan och har också gästspelat i Sverige. Senaste gången han var här var i höstas, på Östersjöfestivalen. Bland de orkestrar han dirigerat märks Berlinfilharmonikerna, New Yorkfilharmonikerna och filharmonikerna i Wien.

Det första Birgit Nilsson Prize gick till operasångaren Plácido Domingo och det var La Nilsson själv som utsett honom. Nu har en internationell jury, utifrån Birgit Nilssons instruktioner, valt den andra mottagaren av priset.

– Jag blev djupt rörd när jag fick höra juryns motivering och att the Birgit Nilsson Foundation hade valt mig till detta prestigefulla pris. Inte minst genom min stora beundran för denna unika artist, både som oöverträffad musiker och utmärkt skådespelerska, kommenterar Muti själv utmärkelsen i ett pressmeddelande.

På 1980-talet startade Birgit Nilsson den stiftelse som nu ligger till grund för priset, som är världens största med en prissumma på en miljon dollar, i dagsläget motsvarande 6,59 miljoner kronor.

Birgit Nilssons pris delas ut vartannat eller var tredje år och kan gå till en sångare eller en dirigent inom opera eller konsert. Riccardo Muti kommer att få ta emot priset 13 oktober ur kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni på Kungliga Operan i Stockholm. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons