Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malena älskar faktiskt Melodifestivalen

/
  • JOKER. Malena Ernman från Sandviken är joker i den sista av
  • JOKER. Malena Ernman från Sandviken är joker i den sista av

Malena Ernman är inte någon operasnobb.
Absolut inte.
Hon älskar "Melodifestivalen" och kunde inte tacka nej till chansen när hon fick den.

Annons

Tur att Malena Ernman har problem med att packa.

Annars hade kanske ett sting av nervositet angripit, ett obehagligt pirr i magen över framtidsutsikterna att bli bedömd av hela svenska folket i morgon kväll, i stället för irritationen över att rymma allt i väskorna.

Å andra sidan, det är inte direkt så att hon är en 16-årig debutant som på darrande gröna ben stapplar ut på scen, hukandes under applåderna likt Tjuren Ferdinand. Hon har sjungit vid Nobelprisutdelningen 1999, tillsammans med Kungliga Filharmonikerna, stått på operascener i Berlin och Bryssel, spelat de stora rollerna med de stora namnen och varit en av våra mest namnkunniga operasångerskor sedan hon slog igenom 1998 som Kaja i Sven-David Sandströms ”Staden”.

Med den bakgrunden blir ”Melodifestivalen” bara en, för att använda ett av utvikningsflickor missbrukat begrepp, .

I morgon glöder telefonerna i Sandviken, då bygdens alldeles egen operadiva går ut som sista bidrag i årets "Melodifestivalen". Men hennes föräldrar, som fortfarande bor i Sandviken, kommer inte att sitta hemma och rösta utan finnas på plats i arenan för att ge stöd.

– Jag tvekade länge, men det fanns inte skäl nog att tacka nej. Jag får kanske bara den här chansen att vara med om detta, och jag fyller snart 40 och vill vara med innan kroppen slutar att fungera. "Melodifestivalen" är världens bästa underhållning.

Som sagt, ingen snobbighet här, inte någon rynkad näsa, inga ironiska leenden eller halvkvävda -ursäkter.

Malena Ernman med familj är ofta på resande fot, men ”Melodifestivalen” missar de inte, utan samlas kring datorn varje år för att följa den via nätet.

Förhoppningen är att locka fler till den musik som hon älskar.

– Kanske kan det här locka några extramänniskor till en konsert i någon liten kyrka med klassisk musik. Men jag vill inte bli känd som Schlager-Malena.

Den risken är inte så stor. Vi i media vill gärna placera in människor i trista fack, så den som börjar sin karriär i ”Idol” är alltid ”Idol”-Börje eller ”Idol”-Svea, medan Malena Ernman innan veckan är över troligtvis hinner tröttna på alla frågor om det verkligen går för sig att en mezzosopran tar plats i Bert Karlsson-land. På Gång har en del sådana frågor, och hon tar sig an dem med tålamod och gott humör.

Så mycket opera är inte hennes bidrag ”La voix”, skriven av Fredrik Kempe, festivalräv vid det här laget efter många år som tävlande på scen och som låtskrivare i green room.

– Det kommer inte att bli någon operachock! "Var det inte värre", kommer tittarna att tänka.

Delar av allmänheten som skruvar på sig lite oroligt vid orden ”opera” och ”Melodifestivalen” är förlåtna efter erfarenheten Loa Falkman och ”Symfoni”.

Från sina kolleger i operavärlden har hon bara fått positiva reaktioner, och de som är av annan åsikt har inte vågat yttra sig.

– Ska det bara finnas plats för en operasångare när det finns tusentals popsångare? Det är ojämnt fördelat.

Hur det än går för Malena Ernman, om det blir platt fall direkt, en omväg till andra chansen – eller någon annan utväg i årets krångelomröstningar – eller direktkvalificering till Globen och finalbiljett till Moskva, är det redan klart att hon ska uppträda på invigningen av Göransson Arena i maj. Men ett annat Sandviken-arrangemang ligger mer varmt om hjärtat.

– Det är jättekul och en ära, men ännu roligare blir Kammarmusikfestivalen i augusti.

På Gång är lokalpatriotiska och hoppas att Gästrikland får en schlagerdrottning i morgon. Men det kanske är att gapa efter mycket.

Vi har ju redan fått en prins i veckan.

Annons