Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malena lycklig trots floppen

/
  • Efter schlager-finalen sa Malena Ernman att hon inte är besviken över 21:a-platsen.
  • Norges Alexander Rybak med bidraget Fairytale vann överlägset finalen i Eurovision Song Contest på lördagskvällen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Nationaldagen kunde inte ha börjat bättre för Norge. 17 maj var bara minuter gammalt när det stod klart att Alexander Rybak vunnit 2009 års schlager-EM överlägset.
Sverige floppade igen och hamnade på plats 21.

Annons

- Alla tror att jag är besviken, men jag är lycklig och glad ändå, säger Malena Ernman.
Norges Alexander Rybak spelade fela som hade han aldrig gjort annat på lördagskvällen. Hans "Fairytale" vann den mest överlägsna segern i tävlingens historia. Den 23-årige gutten fick 387 poäng, tvåan Yohanna från Island bara 218. Svenskiranske Arash blev trea för Azerbajdzjan med duetten "Always".

Rybaks seger var den tredje för Norge genom schlagerhistorien, efter Bobbysocks 1985 och Secret Garden 1995. Det har sagts att NRK varit så säkra på norsk seger att en arena redan är bokad i Oslo inför nästa års tävling, som avgörs lördag den 22 maj.
Sverige bara 21:a

Malena Ernman gick ut som nummer fyra i tävlingen. Hon hade tre stillsamma ballader före sig, vilket många trott skulle hjälpa Sverige då det fick Ernmans nummer att sticka ut. Den svenska stjärnan såg också ut att njuta på scenen, och gjorde inga missar.
- Jag hade jätteroligt när jag sjöng. Jag var säkert övertänd, men det var verkligen roligt där ute. Nu längtar jag efter att få åka hem till barnen, sade Malena Ernman en timme efter sändningens slut.

Men operapopen som Sverige skickade gick inte hem i Europa. Sverige fick ett av sina sämsta resultat någonsin, och slutade på plats 21.
Finland blev sist av alla, en poäng före Spanien.


Till finalen hade ryssarna ordnat ett av Eurovisionhistoriens mest sprakande öppningsnummer. Det började med att Cirque de Soleil verkade upphäva tyngdlagen och följdes av att fjolårsvinnaren Dima Bilan svävade in i arenan, om än med viss hjälp av linor, till tonerna av sin vinnarlåt "Believe".

De hårt kritiserade programledarna från semifinalerna var till den stora finalen utbytta mot en ny, något mer spontan duo. Som extra krydda till anrättningen deltog två astronauter, som drog igång röstningsdelen av programmet från den internationella rymdstationen ISS. Sändningen beräknats ha setts av cirka 150 miljoner tittare. Finalen i schlager-EM brukar räknas som världens största tv-evenemang bortsett sportsändningar.


Feststämningen i Moskva dämpades på lördagen då polisen slog till mot den Prideparad som anordnades i staden. Enligt nyhetsbyrån Interfax greps ett 80-tal gayaktivister, samtidigt som en motdemonstration tilläts genomföras utan polisingripande.


daniel.aberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons