Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malena tog julen till Gävle

/
  • Nu är det jul. Malena Ernman är lika bra när hon sjunger klassisk opera som när hon sjunger jazz. På måndagen sjöng hon in julen i Gävle.
  • Mats Bergström. Grym gitarrist som ligger bakom många av konsertens arrangemang.

Det är 21 november. Och egentligen skulle Malena Ernmans julturné ha dragit igång på fredag i Uppsala.

Annons

Men nu står hon där och börjar alldeles stilla och a capella sjunga ”Koppången” i Konserthuset i Gävle, stråkarna kommer in efter någon takt och spelar alldeles skirt och den där stämningen smyger upp längs ryggraden. Och en stund senare slår hon fast: Nu börjar julen i Gävle. Trots det tidiga datumet. Trots regndimma ute.

Malena Ernman åkte på sin första julturné förra året, också den inleddes nångång i november i Gävle och hon fick mersmak helt enkelt. Nu har hon tagit med sig några av favoriterna från förra året och lagt till några nya och, framförallt, fått med sig sångaren Markus Scwartz som visar sig vara en jäkel på att sjunga, både i jazziga ”Have your self a merry little christmas” och i klassikernas klassiker ”O helga natt”.

Men han kan förstås inte konkurrera med vår egen världsstjärna från Sandviken. Hon inte bara sjunger alldeles gudabenådat (inte bara på det klassiska viset, en jazzig version av traditionella ”God rest ye merry gentlemen” är en av konserten höjdpunkter), utan hon har en humor och en scennärvaro som verkar alldeles självklar. Blandningen av stämningsfullt och fryntligt funkar (roligast är de stora lysande julbockarna Carola och Christer, ”den gamla julbocken”, som får lätta upp stämningen efter det misslyckade Luciatåget, som de som såg konserten förra året delvis känner igen).

Så nu är det jul i Gävle, insjungen på finaste vis.

Och på Stortorget, på vägen hem från Konserthuset, ser jag minsann en gran också. Trots att det bara är 21 november.

Mer läsning

Annons