Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man blir grymt imponerad

/

Annons

I scentaket hänger lysrörsarmaturen och det ocharmiga ljuset flödar över Markus och A-Train som väntar på sina försenade kompisar. De ska repa och scenen är danssalen.

Så småningom tystnar sorlet och tuggummismällandet i salongen och det börjar gå upp för publiken att shit, föreställningen har visst börjat nu.

De försenade vännerna dyker upp, i slowmotion, och sen är dansen igång. Den växlar mellan danssalen där de fem dansarna både klappar om varann, testar trick och skickar utmaningar mellan sig. Nån ramlar i golvet när han som ska hålla honom tappar greppet, Razzle Dazzle greppar inte rutinen fullt ut utan envisas med att röra på armarna när de andra håller dem stilla (det är roligt på ett stillsamt vis).

Och så smäller ljuset på rätt i ögonen på publiken och så är vi nån annastans, där de olika dansarna får visa upp sig i solon, som anknyter till det som händer i danssalen men som ändå är fristående.

Och ja. Man blir grymt imponerad. Alla fem dansarna, var och en med sin speciella stil, har vunnit en massa olika tävlingar. Sandviken-tjejen Martha möts med rätta av extra mycket jubel. Hon utstrålar både kraft och energi som sprider sig i salongen.

De är alla tekniskt skickliga, men det är inte tekniken och snajsiga trick som står i fokus i den här upplagan av ”Pump up the jam”. Inte heller finns nån scenografi (förutom lysrören), ljussättningen är effektfull men jobbar i bakgrunden.

Det är dansen som sådan som spelar huvudrollen. Och det är helt rätt.

I vanlig ordning avslutas föreställningen med ett battle där fyra lokala dansare ihop med varsin proffsdansare tävlar mot varann. Bakar (tror jag att han heter) dansar för första gången inför publik berättar han och ber sen om att få tillbaka sin hatt som han i stundens ingivelse singlade iväg över publiken. Han vinner och hans vänner stormar scenen och så har dansen vunnit ännu en seger i Gävle, känns det som.

Lisa Pehrsdotter

Mer läsning

Annons