Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer barbecue än kokain med Greybeards

/
  • Gävlebandet Greybeards släpper nu sitt debutalbum. Bandet består av Olle Westlund, sång, Simon Mojtahedi, bas, Niklas Nironen, trummor och Ingemar Mårtensson, gitarr.

Nu släpper kvartetten Greybeards sitt debutalbum "Longing to fly". På fredagen firar de med en releasefest på CC-puben.

Annons

De är skägglösa och purunga. Ändå envisas Gävles hetaste rockhopp att kalla sig för gråskägg, ett namn som snarare för tankarna till ZZ-top än betydligt piggare gäng som Foo Fighters och Blackberry Smoke som bandet inspireras stort av. Dave Grohls orkester är till och med anledningen till att kvartetten ens existerar till att börja med.

– Foo Fighters förenade oss. Vi skulle spela "Best of you" på en skolkonsert i tvåan och då blev det vi fyra som körde, säger sångaren Olle Westlund.

– När jag tänker efter så har vi nog aldrig sagt att vi är ett band, fortsätter Ingemar Mårtensson.

När killarna tog studenten från jazzlinjen 2013 hyrde de en husbil och ringde runt till "alla spelställen i Sverige" under två veckors tid och gav sig sedan ut på sin första turné. Redan då hade bandet fyra-fem låtar som de funderade på att spela in, men det blev aldrig tillfälle. Samma sommar vann de också Gävleborgsupplagan av Svensktoppen nästa och fick bra respons på sin musik. Sedan dess har Greybeards synts på festivaler som Frizon i Örebro och Gävles Getaway Rock, där de också bokades in till Gefle Hårdrocksklubbs förfest. På plats fanns Regina Vallanger som lägligt nog var på gång att starta upp sitt egna skivbolag Attitude Recordings. Hon skulle se Electric Religions, men föll pladask för Greybeards energi.

– Vi sajnade i september och sen har det gått ganska snabbt, säger Ingemar Mårtensson.

Debutalbumet spelades in i Sound Control Studios i Skutskär i december under två intensiva veckor. Resultatet "Longing to fly" släpptes i veckan och i kväll är det releasefest på CC-puben.

– Det är tio hits! svarar Ingemar Mårtensson självsäkert på frågan om hur de själva vill beskriva albumet. Han fördjupar:

– Det har ju tagit tid att skriva de här låtarna, vi har ju skrivit under flera år och gått igenom olika perioder. Så det är mycket färger, känslor och nyanser.

– Plattan innehåller både tyngre och lättare grejer, så det finns något för alla, säger Olle Westlund.

En Greybeardslåt börjar med ett riff i Ingemars huvud som sedan utvecklas gemensamt i replokalen. Olle står för 75 procent av texterna, resonerar de fram.

I sommar väntar en turné i England, sedan hoppas kvartetten på att bli inbokade på lite festivaler. Nu handlar allt om att synas och spela.

Efter ett samtal kring kommersiellt kontra underground, uppkäftiga metalband och stökiga rockstjärnor ringar Ingemar Mårtensson in vilken typ av band de är och vill vara.

– Vi är mer barbecue än kokain, sammanfattar han.

Mer läsning

Annons