Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mike Skinner tog lärdom av motgången

/
  • Mest eget. ”Egentligen har jag aldrig lånat mindre än nu. Allt på min nya skiva är inspelat med liveinstrument”, säger Mike Skinner om nya skivan med The Streets, ”Everything is borrowed”, som kommer 17 september.

The Streets nya album måste vara musikhistoriens mest otippade vändning. Bandets kännetecken– pubar, droger och nattliv i smutsiga London är helt bortblåst. Har Mike Skinner gått och blivit vuxen?

Annons

Det omedelbara svaret är nej:

– Hellooo Sweeeden.

Mike Skinner fullkomligen vrålar sin hälsning över telefon från London.

17 september kommer hans nya album ”Everything is borrowed”. Oslo och Köpenhamn får besök, men inte Sverige.

– Jag är ledsen, det där är ett misstag. Du vet, jag lägger mig inte i livebokningar. Alldeles för mycket storpolitik, säger han.

The Streets kom från ingenstans 2002 och älskades förbehållslöst av den festande delen av Europas befolkning. Debuten ”Original pirate material” kartlade outforskade områden av Storbritanniens musikaliska geografi och uppföljaren från 2004 lockade fler än tre miljoner köpare. Med sina första skivor tog Mike Skinner en position som väldigt många unga britter kände igen sig i. Han var den glappkäftade arbetarklasskillen som inte fick någonting att gå ihop, som levde för att festa och inte hymlade med hur många öl eller piller han fick i sig på en kväll.

På skiva nummer tre sjöng han plötsligt om ett liv i överflöd. Möjligheterna till identifikation var borta för 99,99 procent av fansen.

– Den förra skivan var svår för folk att förstå. Den kom till där min torra humor slutar och verkligheten börjar, lägg till folks fördomar om mig och du förstår varför. Skivan upplevdes som väldigt mörk, väldigt negativ. Den här gången ville jag göra något som var ogenerat positivt, säger Mike Skinner.

Påverkades av kritiken

 

Han tillstår utan omsvep att de negativa reaktionerna på den förra skivan påverkade honom när han skrev nya låtar.

– Definitivt. Jag insåg att jag inte kan utgå från att folk förstår vad jag menar, så jag har försökt vara tydligare och mer finkänslig den här gången.

Inför ”Everythings borrowed” satte Mike Skinner upp regler. Inga samplingar och inga syftningar på nutiden. På skivomslaget syns ett rykande vattenfall och Skinner har bemödat sig om att alla pressbilder i samband med skivans lansering ska vara helt fria från urbana inslag.

– Jag tänkte att det skulle stimulera mig. Den här skivan har en spirituell sida, antar jag. Det var inte tanken från början, men det växte fram ur ambitionen att skriva positiva låtar utan referenser till samtiden.

Den vuxna skivan

 

”Let’s get fucked up with the boys” – så lät det på debuten. I nya låten ”Strongest person I know” sjunger han i stället ”Gently take things slowly”.

– Det är en resa, men jag är inte säker på att någonting har förändrats. Jag har bara valt andra vägar. Jag menar – någon gång måste man växa upp. Men kom igen, det är bara en skiva. Förra gången tyckte folk att jag hade tappat förståndet och det här är skivan där jag är äldre. Det där kommer att förändras igen.

Men bara en gång till. Med nästa album går kontraktet med skivjätten Warner ut och Mike Skinner säger skiva nummer fem blir den sista han gör under namnet The Streets.

– Ja, det kommer att bli den sista. Min första skiva väckte uppmärksamhet för att jag gjorde något som ingen hade gjort förut. Jag vill fortsätta göra saker som ingen gjort förut. Det kan jag inte med The Streets, säger han.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons