Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moneybrother bättre än någonsin

/
  • så nära en femma. Det är så nära högsta betyg man kan komma. Att det ändå inte blir det beror på den lilla svackan i mitten av konserten.

Moneybrother är en modig artist. Till sin nya skiva ”Real Control” som släpptes i våras sparkade han delar av sitt band.

Annons

 Och det var inte vilka delar som helst, utan Gustaf Bendt och Patrik Andersson som med sitt körande bidrog till att skapa Moneybrothers identitet i rocksverige. Kanske är det dumdristigt gjort, men på ett sätt känns det rätt att förändra sig när man står på topp, innan ens stjärnstatus börjar dala. Innan Anders Wendin bara hade varit Sveriges bredbenta svar på Bruce Springsteen.

När han kliver ut på Spegelns scen för tredje gången under sin karriär strax efter klockan åtta på lördagskvällen har han en blomsterkrans runt halsen. Kanske för att markera att influenserna är hämtade minst lika mycket från en viss Elvis Presley.

Men det är också en fin symbol för att det finns mer nu än den där rockmusiken med soulbotten. Det finns blues, reggae, disco och till och med folkmusik.

När det nya blandas med guldkorn som ”Blow him back into my arms” ur en aldrig sinande kista av skatter kan det inte bli annat än en fantastisk konsertupplevelse.

Bandet ser som sagt lite annorlunda ut. Det finns ingen blåssektion (bara i en låt skymtar en saxofon). I stället är klaviaturen mer framträdande och anrättningen kryddas med fiol, munspel och mandolin.

I ett mellansnack berättar Anders att det här ska bli hans bästa spelning i Gävle någonsin och baske mej om han inte får rätt.

Sanningen är nog att Moneybrother aldrig har låtit bättre än så här.

Det är så nära högsta betyg man kan komma. Att det ändå inte blir det beror på den lilla svackan i mitten av konserten. ”Live and let die”-balladen ”6am”, bästa låten på ”Real Control”, går inte riktigt fram. Delvis beror det på att delar av publiken har svårt att hålla tyst i de mer finstämda partierna. Nils Holmqvist

Mer läsning

Annons