Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils skrev en låt

/
  • Tv-kändis. Nassim al Fakir är programledare för ”Lilla Melodifestivalen: Artisterna” och Nils Axelsson är en av 20 förhoppningsfulla deltagare.
  • På tv i kväll. I kväll visas första avsnittet av ”Lilla Melodifestivalen: Artisterna” på SVT. Nils är en av 20 ungdomar som är med.
  • Blivande stjärna? Nils Axelsson från Hedesunda gjorde en låt om sina problem. Nu har han chans att vinna Lilla Melodifestivalen.

Hedesundakillen Nils Axelsson, 15 år, har chansen att vinna Lilla Melodifestivalen.
Med en låt som han skrev när han mådde riktigt dåligt.
– Nu mår jag bättre, säger han med ett glittrande leende.

Annons

Solängsskolans entré är full av gitarrspelande ungdomar som ostrukturerat plonkar fram ackord.

Nils är inte en av dem. Han kommer med snabba steg och ett stort leende på läpparna från en sidokorridor och tar täten ett par våningar upp för att hitta ett någorlunda ostört hörn.

I kväll visas första avsnittet av ”Lilla Melodifestivalen: Artisterna” på SVT. Nils är en av 20 ungdomar som är med.

– Det började med att det inte gick så riktigt bra för mig i skolan, med studierna och så. Jag mådde inte riktigt bra, säger Nils och konstaterar att det väl inte är helt ovanligt i hans ålder, när kraven ökar och man blir mer stressad.

Skrev ner sina tankar

– Jag började skriva ner mina tankar och hur jag kände på papper och hittade på en liten melodi. Jag kände att jag behövde avreagera mig.

Samtidigt kom det upp affischer på skolan om att man kunde söka till Lilla Melodifestivalen, men Nils brydde sig inte om dem till en början.

– Jag var nöjd över att jag hade gjort en låt och fått ut allt, fått prata ut om det. Jag hade inte alls tankar på att skicka in.

Men Nils sångcoach på Helges, den välbekante Johan Jämtberg, som hjälpt honom att lägga bakgrunder på låten, tyckte att han skulle skicka in den. Likaså hans föräldrar.

– Det var mest mamma som fyllde i papperna.

”När kommer min dag” heter låten och det handlar om att han inte alltid är personen som lyckas, i kärlek, spel, med vänner...

En av 20 till slutcasting

Men så ringde de från tv och sa att han kommit med i slutcastingen tillsammans med 19 andra. Nils dag hade kommit, kan man säga.

– Jag kan inte beskriva det. Jag blev i alla fall jätteglad.

I kvällens avsnitt får man se hur hela gänget tågar in till SVT i Stockholm och hur de får sjunga live framför juryn.

– Jag hade varit sjuk hela veckan innan och proppat i mig mediciner och halstabletter. Min näsa var helt röd.

Han var förstås nervös. Men lyckades tänka bort tv-kamerorna.

– Man ser dem och tänker: ”De finns inte där”. Annars blir det bara onaturligt.

Svårt att fatta

Samtidigt var det som att han inte riktigt förstod att det hände.

– Det tog flera veckor innan jag fattade att jag skulle vara med.

Helt orutinerad är han nu inte. Han skickade in en låt till Junior Song Contest förra gången och han har sjungit på Helges i flera år. Nån mer låt har det blivit också.

– Jag vill inte bara skriva en text på rim, jag vill skriva om det som verkligen betyder nåt, säger han och förklarar att han skrivit en text till de människor runt omkring honom som mådde dåligt för att han mådde dåligt, och förklarat hur mycket han bryr sig om dem.

Vill stå på scen

I två år har han dessutom uppträtt med Furuviksbarnen.

– Jag vill alltid stå på scen. Jag vill hålla på med underhållning i nån form, om jag inte får sjunga så som skådespelare eller programledare eller kanske till och med skriva böcker.

Upplevelsen är härlig säger han. Och det betyder nåt att ge till andra människor på det sättet.

– Och så mår jag bra av det själv också.

Men samtidigt vill han inte tänka för mycket på framtiden. Han har till exempel inte funderat så mycket på vad han ska söka till gymnasiet.

– Jag vill leva här och nu. Jag gör mitt bästa nu och kämpar på så får jag se vad resultatet blir.

I kväll kan man alltså höra Nils sjunga på tv. Och sen får vi se vad resultatet blir. Vinnare i Lilla Melodifestivalen, kanske?

Mer läsning

Annons