Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nina fick igång basen med besked

/
  • Berömd. Nina de Heney, en av landets främsta kontrabasister, gav en exklusiv konsert i Gävle.

Att se Nina de Heney spela kontrabas är lite som att se en performance.

Annons

Det märker vi ganska snabbt, vi som sitter i Kulturkioskens lagomstora scenrum i det svaga ljuset av ett par tonade strålkastare och en kandelaber med levande ljus. Efter ett par sekunders introspektiv andhämtning angriper hon (och just i det här sammanhanget passar ordet ”angriper” ovanligt bra, hon ger sig på basen, nästan rovlystet) sitt instrument.

Efter ett tag märker jag att jag sitter helt spänd med andan i halsen, det är lite som att se en akrobat utföra sitt svåraste nummer direkt, man hoppas bara att hon ska klara det. Tempot är rasande snabbt och Nina de Heney är överallt på basen, över och under strängarna, under stallet och uppe i huvudet.
Efter det följer en vrickad after hours-blues med stöddig klang. Nina de Heney stönar djupt och nynnar då och då med i de flyktiga melodislingorna.

Sen tar hon fram ett par ätpinnar, kilar in den ena mellan strängarna och far runt och slår med den andra i högerhanden, medan vänsterhanden fortfarande något traditionellt tar toner längs halsen.
Och då har vi inte ens pratat om vad som händer när hon tar fram stråken. Men det kan vi göra nu. Det som händer när Nina de Heney tar fram stråken är att hon flyhänt, snabbt och med en imponerande känsla för rytm tassar med den över strängarna. Med tiden byggs ett långt crescendo upp där hon till slut stråksmiskar basen ganska hårt. Det som händer är, med hennes egna ord, att hon ”får igång basen”. Får den att vibrera. Förklaringen låter lite schamanistisk, och det gör musiken också. Övertonerna blir plötsligt huvudpersoner i den här märkliga teatern och den extremt täta rytmen framkallar ett slags transtillstånd därinne på kulturkiosken.

Tekniskt sett har ingen sett något liknande. Men man ska inte heller låta Nina de Heneys alla okonventionella tekniska upptåg skymma de klangvärldar som hon framkallar: mångskiftande, intensiva och passionerade saker.

Mer läsning

Annons