Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordman rockade till tusen!

/

Det sägs att det är svårt att bli kung i sin egen stad, men det stämmer inte alltid. Det stämmer inte i Nordmans fall.

Annons

 Redan innan konserten sätter igång är det fullt på Stortorget, det är svårt att uppskatta antalet Gävlebor på plats, men att säga tusentals är inte fel. Nordman har en blandad publik. Det är barn som sitter på sina föräldrars axlar, tonåringar i bar överkropp som sitter på sina vänners axlar och så en hel del ”vanliga” vuxna som håller sig på marken. Några plakat svajar i publikhavet. Nordman är riktigt folkkära.
Håkan Hemlin och Mats Wester drar igång med titelspåret till den nya skivan ”Djävul eller Gud”. Båda bär svarta solglasögon och Håkan Hemlin vankar, på sitt alldeles egna vis, över scenen med mickstativet i handen.


Det märks att de gillar det här. Hårdrocksattityden blandar sig väl med de egentligen ganska banala popmelodierna och Mats Westers nyckelharpa ger precis så där mycket ”folktouch” på musiken som behövs. Bandet, sommar- orkestern, får låtarna att svänga hur bra som helst.


Nordman passar perfekt in i konceptet, de är folkliga, ärliga och spelar enkel och trallvänlig pop. Inte konstigt att det blir bättre fart på allsången när de kliver upp på scenen, här är ju låtar som folk vill höra och inte en massa ”Djingis khan”. Enda gången det blir riktigt tyst i publikhavet är när Håkan Hemlin frågar om det var någon som röstade på Carola i melodifestivalen. Inte ett enda ja hörs och det är väl ganska talande för gruppens popularitet. Sedan river de av den där schlagerlåten ”I lågornas sken”, som de knäckte Carola med.Ett extranummer bjuder de på innan de försvinner bort till tältet med skivförsäljning och tröjor. Det blir ”Vandraren”, en given avslutning.
Nordman bjuder inte på något nytt, inte på något oväntat men gör exakt det som förväntas av dem och det med brinnande energi. Det är en kort konsert men intensiteten finns där. Den här kvällen behöver Nordman inget häxbål för att höja temperaturen, det klarar de alldeles utmärkt själva.

Annons