Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har In Flames blivit demokratiska

/
  • Ny skiva, nytt arbetssätt. Göteborgsbandet In Flames är aktuella med nya skivan ”Sounds of a playground fading”.

Med en låtskrivare borta har Sveriges internationellt största hårdrocksband gjort sin mest demokratiska skiva. Nu släpps In Flames ”Sounds of a playground fading”. Sedan väntar ett och ett halvt års turné.

Annons

Inför varje ny In Flames-platta brukar bandets gitarrister Björn Gelotte och Jesper Strömblad snickra ihop låtar som de sedan presenterar för sina bandkompisar innan skivinspelningen. Vanligtvis brukar sångaren Anders Fridén också skriva texter och lägga sång när allt annat är klart. Sedan sätts låtordningen.

Men ”Sounds of a playground fading” är ingen vanlig In Flames-skiva. Inte minst för att bandets grundare Jesper Strömblad lämnade In Flames 2010 på grund av sina alkoholproblem, och ersattes av Niclas Engelin i början av året.

– När jag började skriva låtar till skivan tänkte jag ”Hur ska det här gå?”. Jag och Jeppe brukar ju alltid bolla. Det har vi gjort i 15 år, säger Björn Gelotte och fortsätter:

– Nu gjorde jag låtar som jag bollade med Anders i stället. Sedan gjorde jag enkla demoversioner så att resten skulle få höra skivans låtordning direkt.

Anpassning

Det nya sättet att jobba gjorde att sångaren Anders Fridén kunde börja spela in och skriva texter mycket tidigare i processen.

– Till slut fick musiken anpassas efter texterna på vissa ställen. Det har aldrig hänt tidigare, säger han.

Men det är inte bara i musiken som In Flames ruckat på invanda mönster – även texterna är lite annorlunda.

– Jag öppnar mig nog mer i texterna nu än när jag var yngre, blandar både element från mitt eget liv och sådant runt mig. Den här gången utgick jag från en idé om hur vi skulle reagera ifall vi visste att jorden snart skulle gå under.

In Flames är rörande överens om att bandets tionde skiva inte bara är den mest demokratiska, utan också den mest organiska de gjort under sin drygt 20 år långa karriär. Men även om soundet har förändrats och nya elektroniska element har smugit sig in, så är det fortfarande en typisk In Flames-platta. Vad belackarna på internet än ryar om vid varje släpp.

– Haha! Vi har sålt ut varje gång vi har släppt en skiva ända sedan 1996, säger Anders Fridén.

– Men vi kan bara låta exakt som vi gör. Samtidigt får vi nya fans hela tiden, så nu kan man både se föräldrar, barn och farföräldrar på våra spelningar.

Gör skivor för att spela

Och det är för att komma ut och spela som skivorna görs. ”Sounds of a playground fading” släpps nu men In Flames har redan påbörjat sin nya turné, som med ett fåtal pauser kommer att hålla dem på vägarna ända till slutet av 2012. Inte ovanligt för de göteborgska pionjärerna som lyckats göra melodisk dödsmetall kommersiellt gångbar – men tufft. Speciellt om man har barn.

– Ja, jag har ju tre flickor och alla andra i bandet har också barn. Vår trummis Daniel väntar sitt andra just nu, säger Björn Gelotte.

– Men vi har hållit på så jävla länge att våra familjer har kommit till under tiden. De vet vad som gäller. Det svåra är väl att anpassa sig till ett vanligt liv när turnén är slut. Man lever ju i en bubbla ganska länge. Och den anpassningen är det ju som vi sett inte alla som har klarat.

Mer läsning

Annons