Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan festen börja

I kväll är det äntligen dags! Local Heroes Galan 2011. Konserthuset i Gävle. Alla är välkomna till årets allra glammigaste musikhändelse. Webben kommer att hårdbevaka. Här hittar du kvällens program.

Annons

Utanför Konserthuset är marschallerna tända, och inne i entrén ligger den långa röda mattan utrullad. Inne i foajén sitter stråkkvartetten Salong Mondial och spelar sitt allra vackraste och inne i Bo Linde-salen är galabuffén uppdukad och bubblet upphällt när klockan är 18 och alla de nominerade kommer för att mingla och fira att de är så bra.

På parkeringsplatsen utanför Konserthuset sitter Radio Gävleborgs tekniker i tre stora sändarbussar. De sänder direkt från galan, som en avslutning på det maraton med lokal musik som pågått sen fredagsmorgonen.

Tillhör man inte de nominerade kan man också vara på plats klockan 18 och tjuvkika på de nominerade.

Konserthuset öppnar även för allmänheten vid samma tid och lilla baren är bemannad och utrustad med både några enklare maträtter och drycker av alla de slag.

Har man inte redan köpt sin biljett kan man göra det på plats. 150 kronor kostar det. Och det spelar ingen roll hur gammal eller ung man är – alla är välkomna! I baren kollar de förstås legitimation.

Längst in i Konserthuset, i restaurangen, finns inte längre några bord och stolar. I stället finns tre scener: en mot väggen mellan ingången till Gevaliasalen och köket, en i glashörnet nedanför trappan till andra våningen och en längst bort i hörnet bakom baren. Och vid det stora glaspartiet i kortändan längst bort hänger en duk, sex gånger fyra meter. Där kommer hela galan att projiceras.

Vår konferencier Rickard Olsson, direkt från repetitionerna inför Melodifestivalen som han ju är programledare för i år, drar igång själva galan vid klockan 20.30.

Det börjar med storbandsjazz. Hela GUBB, Gävleborgs ungdoms big band, är på plats och med sig har de också munspelaren Filip Jers som var med på jazz- och bluesfestivalen Bangen i Sandviken i somras när de gjorde konserten som gav dem nomineringen i kategorin Årets lokala konsert. Därefter spelar Björk & Toffe den powerpop som gett dem nomineringen för Årets lokala skiva, ”Bad today good tomorrow” heter den. Simian Ghost, nominerad till Årets lokala nykomling, spelar sin drömska indiepop innan det är dags för kvällens första prisutdelning när klockan har blivit ungefär 21. Då är det just Årets nykomling och även Årets musikupplevelse som ska koras.

Violet Vain är också nominerade i kategorin Årets lokala nykomling och de spelar sin jazziga elektropop direkt efter prisutdelningen. Stonerrockarna i Brigada Illuminada har chans att vinna en spelning på sommarens Getaway Rock Festival, galans specialpris, och de tar vid därefter och sen är det dags att dela ut priserna till Årets scen/arrangör och Årets lokala konsert när klockan är strax före 21.30.

Jazz står på programmet efter att pristagarna tagit emot statyett och blommor. Lisa Björänges skiva ”I’m coming home” gav henne en nominering i kategorin Årets lokala skiva och hon och gitarristen Mattias Windemo bjuder på smakprov därifrån. Ida Long bjuder på mer än musik. Hon är nominerad till både Årets soloartist och Årets lokala konsert och tar med sig projektioner och åtminstone en dansare till galan. Vid ungefär kvart i tio är det sen dags att dela ut pris till Årets lokala låt och Årets lokala skiva.

Sen sprider sig dödsmanglet över Konserthuset, Undivine har chansen att vinna en spelning på Getaway och kan sprida både blod och eld omkring sig. Gävle meste energiknippe på scenen, Jacob Gordin, spelar sin rock på svenska innan det är dags att utse Årets dans/klubb och berätta vilket band som får spela på sommarens stora hårdrocksfestival i Gävle, Getaway Rock. Klockan har då hunnit bli ungefär tio, kvart över tio.

Årstidspop från Sandviken är nästa punkt på programmet. Lida Pin har släppt en ep varje kvartal och dessutom spelat på Statoil vilket gett dem en nominering till Årets musikupplevelse. Silver Devil stonerrockar så bra att de har chans att bli Årets nykomling och de tar vid därefter och sen delas priset till Årets lokala soloartist ut vid ungefär tjugo i elva.

Rapparen Jerrones är ung men har ändå lyckats slå sig in bland de nominerade till Årets lokala soloartist. Kör ett kort set innan det är dags att utse Årets lokala band strax före klockan 23. Därefter kliver mystiska, mytiska Baron Bane, nominerade i kategorin Årets lokala låt, upp på scenen och avslutar själva galadelen.

När sista ackordet klingat ut börjar efterfesten omgående. Tre av de nominerade i kategorin Årets dans/klubb är på plats och förvandlar restaurangen till en böljande dansgolv. Först ut är Merde Cassé som kör en halvtimme, därefter tar Panelen vid en halvtimme och sen kör Gefle Dub lika länge innan de samsas allihop bakom skivspelarna och jammar till klockan är 02 när Konserthuset stänger.

Grymt bra blir det.

Mer läsning

Annons