Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opera med glimten i ögat

/
  • INTE TRE TRALLANDE JÄNTOR Jacqueline Miura, Caroline Gentele och Gabriella Lambert-Olsson i Divine är skolade sopraner med världen som arbetsplats. Foto: Carl Thorborg

Opera behöver inte vara på blodigt allvar. Den kan sjungas med glimten i ögat och vara lättsam och humoristisk. I synnerhet om den hamnar i händerna på tjejerna i gruppen Divine.

Annons

Tre trallande jäntor kan man dock verkligen inte kalla dem. Caroline Gentele, Gabriella Lambert-Olsson och Jacqueline Miura är skolade sopraner med världen som arbetsplats. Men tillsammans slänger de sig obesvärat mellan det mesta i musikväg, allt härligt paketerat i en föreställning med skönt flyt utan vassa kanter.

Att livet som operasångerska är allt annat än glamoröst visar den inledande filmen, där champagnen trängs med mjölken i kylskåpet, och dagarna är fulla med pannkakssmet, städning och tvätt. Men på scenen vill man vara tjusig och får man inga tiaror eller annat ”bling-bling” känner man sig naken. Som tur är behöver tjejerna inte vara nakna utan de har enormt vackra klänningar som både glittrar och glänser, skapade av Göran Alfredsson hos Thalia.

Man driver med självupptagna operadivor, och det bokstavligen huggs in på den manliga delen av publiken. Att ”Nessun dorma” ur Turandot och ”Till havs” mest framförs av män var inget som stoppade Divine. Deras versioner var bländande.

Liksom Queens ”Who Wants to Live Forever” och ”The Prayer”, som bland annat Andrea Boccelli brukar sjunga.

Svenska texter ger ny mening till Nattens Drottning-arian ur Trollflöjten och Läderlappens ”Terzett”, texter med lättsamt innehåll. Det sorglösa får några välkomna avbrott då allvaret stiger fram i form av obearbetade arior från Norma, Gianni Schicchi och Tosca.

Tack vare blandningen av musikgenrer, den prestigelösa behandlingen av i synnerhet operastyckena och de fantastiskt skickliga sångerskorna är det här en föreställning som passar både operanoviser och vana opera- rävar. Ett riktigt bevis på att opera verkligen inte bara är för ”förståsigpåare”.

Bodil Proos

Mer läsning

Annons