Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordet gubbrock susar snabbt igenom huvudet

/

På väg till Livingrooms ”Sommarrock” kan man konstatera att det åtminstone är sommar. Rocken står The Refreshments för. Den månghövdade publiken får i väntan på kvällens huvudakt avnjuta Stevie Wonder-covers och ett stort publikfrieri från kvällens förband

Annons

Denna väntan blir inte lång. Så fort förbandet tystnat kliver The Refreshments, ikväll utökade med två extra saxofonister, på och levererar från första stund. Att de är ett band som spelat väldigt mycket live märks direkt, då det är oerhört tajt och svängigt. Till en början verkar bandet gå lite på rutin och ingen överdriven spelglädje märks hos medlemmarna.

Efter ett par låtar tycks de dock lossna, speciellt i nya ”Jukebox” som låter kanon. Spelningen håller en väldigt hög klass rakt igenom, men jag tycker mig sakna lite dynamik. En låt presenteras som ”lugn”, och visst är den lugn i jämförelse med vad vi tidigare fått höra, men inte i ordets egentliga bemärkelse. Lugnare än så blir det heller aldrig. Under en rätt stor del av spelningen känns det som om bandet bara har en växel, ett slags mittemellanläge.

Vi får alltså vänta ända till slutet på någon sorts klimax. Men då kommer också ett klimax som heter duga. Då, under konsertens sista 20 minuter, känns det som om bandet verkligen visar vad de går för.

Entusiastiskt mellansnack bidrar också till att avslutningen känns skapligt fulländad.

Man kan slås av hur bra The Refreshments är på vad de gör, samtidigt som man kan undra exakt VAD de gör. Hade deras texter varit på svenska hade de utan tvekan klassats som ett dansband, misstänker jag. Ordet gubbrock susar snabbt igenom mitt huvud och jag kommer att tänka på något jag läste i en intervju med Refreshments: ”Man måste ha en trummis som svänger, annars blir det gubbrock”, sa Joakim Arnell.

Mats Forsberg är en riktigt bra trummis, framförallt spelar han svängigt. Men hindrar han Refreshments från att vara gubbrock? Jag tror nästan inte det.

Det verkar i alla fall inte spela någon roll för publikstimmet, som glatt dansar vidare i natten.

Annons