Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappas flicka har blivit stor

/
  • Lista från pappa. Det var Rosanne Cashs man som övertalade henne att göra en coverskiva utifrån den lista på amerikanska låtar hon som 18-åring fick av sin pappa Johnny Cash. Hon är redan sugen på en volym två.

Hennes nya skiva har beskrivits som en hyllning till pappa countrykungen, men det gillas inte av Rosanne Cash.

– Det finns de som fortfarande kallar mig ”Johnnys lilla flicka”, suckar 54-åringen.

Annons

Det är andra gången på ett år som Rosanne Cash besöker Sverige, och med största sannolikhet kommer hon tillbaka och spelar i vår. Hennes tolfte album ”The list” har fått höga betyg av rockkritikerna, ja det går faktiskt att tala om en hajp.

– Jag är glad att de verkar gilla det, men jag läser sällan det som skrivs. Jag har upptäckt att jag blir nervös och osäker av det, jag får bara för mig att jag måste ändra på något, säger hon.

”The List” består av tolv pärlor från en lista som hennes far Johnny Cash överräckte 1973. Han hade sammanställt hundra amerikanska låtar som han tyckte att den 18-åriga flickan borde känna till, och denna förteckning har hon burit med sig sedan dess.

– Jag förstod inte då hur mycket av min pappa den innehöll, men jag var klok nog att spara den. Det var sin själ han gav mig, listan speglade det som hade format honom och vilka hans passioner var.

Flydde till Paris

Det var Rosanne Cashs man som övertalade henne att göra en coverskiva utifrån listan, efter att hon återfunnit den i en låda med gamla minnen för fyra år sedan. Hon är redan sugen på en volym två, men gillar inte att recensenter beskrivit albumet som en hyllning till hennes far.

– Det är min lista, han gjorde den till mig. Men de kommer att skriva vad de skriver. Du vet, det finns de som fortfarande kallar mig ”Johnnys lilla flicka”, suckar sångerskan.

Hon tycker att glorifieringen av hennes pappa är skrämmande.

– Den omänskliggör honom och säger egentligen mer om dem som ägnar sig åt den än om min far. Herregud, han var en drogmissbrukare.

När filmen ”Walk the line” om Johnny Cash hade premiär 2005 flydde Rosanne till Paris.

– Jag ville inte vara med, det var för smärtsamt. Jag tror inte att någon skulle vilja se sin barndom på vita duken, säger hon.

Många män

I perioder var deras relation ansträngd, men vid Johnny Cashs död 2003 stod far och dotter varandra närmare än någonsin.

– Vi diskuterade låtar om döden, mödrar och järnvägsarbetare. Han visste hur mycket jag älskade musiken.

På ”The list” har hon fått med sig stjärnor som Bruce Springsteen,

Elvis Costello och Rufus Wainwright.

Män, män och åter män?

– Jag har alltid varit omgärdad av män, men jag längtar efter kvinnor! Förra sommaren hade jag en kvinnlig ljudtekniker med mig på turné och jag följde henne som en hundvalp: ”Vill du snacka?”, ”vill du åka och shoppa?”, ”vill du göra vadsomhelst!?”.

Mer läsning

Annons