Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson tar packet till Spegeln

/
  • TILLBAKA. Med ”Öster om Heden” har Per Persson med delvis ny uppbackning återvänt, och en ny, långvarig väntan behöver fansen inte frukta.

Packet är tillbaka.
Inte bara med en ny skiva, utan även tillbaka i Gävle.
På Gång pratar med Per Persson om frånvaron, bonnighet och humor i låttexter.

Annons

Mer än Perssons Packs omsjungna 1 000 dagar hann gå innan bandet kom tillbaka, betydligt fler dagar – 14 år – och många hann mista tron på en återuppståndelse och vande sig vid en framtid utan Per Perssons Sverige-skildringar.

Men med ”Öster om Heden” har Per Persson med delvis ny uppbackning återvänt, och en sådan ny, långvarig väntan behöver fansen inte frukta.

– Nej, så länge dröjer det inte. Då är de pensionerade, säger han och skrattar.

– Jag har norpat förlaget på förskott, skrivit åt andra och spelat själv.

Smaka på ordet ”bonnig”.

Bonnig.

Det är ett ord som vanligtvis inte yttras med respekt, inte något som tyder på vördnad, men när kritikerna brännmärkte ”Öster om Heden” med ”bonnig” var det ett erkännande.

I amerikanska valkampanjer letar man efter det riktiga USA i mellanvästerns småstäder, och samma tankegång anas i mottagandet av Perssons packs återkomst, att han i sin vardagslyrik från Alfta skriver om ett riktigt Sverige utanför ängsligheten inom Stockholms tullar.

Som en av dem sammanfattade det:

”En typisk Perssons Pack-låt fångar känslan av Sverige på midsommardagen, dagen efter att det roliga hänt.”

Per Persson vill inte så gärna prata om detta, märker jag.

– Jag kan gå på Skånegatan i Stockholm och känna att jag inte behöver impa på någon.

Perssons Pack kan romantisera landsbygden bättre än vad storstadsromantikerna kan hypa New York, och ge den vardagliga granskogstristessen mytiska proportioner.

Som en annan kritiker skrev:

"Per Persson och hans hombres laddar låtarna med så mycket hjärta och drama och bitter romantik att en vanlig, tandläkargrå tisdag i ditt liv förvandlas till... 'Thunder road'”.

Ordet "tandläkargrå" blinkar till Lars Winnerbäck, en av flera svenska artister som kan tacka packet för att de högg en väg framåt åt dem. En annan som vid en första lyssning kanske inte har så mycket gemensamt med packet, men som beundrade Persson från Alfta, är Love Antell från Florence Valentin, som nu även spelar med Perssons Pack.

När man hör Annika Norlin sjunga duett med Per Persson i den sargat vackra balladen ”Stenad i Stockholm”, blir släktskapet mellan hennes svenska projekt Säkert och packet också tydligt.

Han visste att Annika Norlin skulle förstå vad han ville med den låten, och pratar uppskattande om hennes textförfattande.

– Textförfattandet i Sverige har blivit bättre. Jämfört med hur det såg ut på 90-talet har det gått framåt, då lät det som aerobicsdisko när man slog på radion.

Med titeln ”Stenad i Stockholm” – som enligt ryktet skulle ha den roligare titeln ”Stenad i Sundsvall” – ville Per Persson ge en kontrast, en låt där titeln skapar förväntningar på en helt annan låt.

Den titeln är signifikant för packets humor.

– I Sverige får man inte som textförfattare vara rolig. Det ska vara lite Dylan. Men humorn kan öppna upp för andra känslor.

Galghumorn en grådaskig midsommardagsmorgon på verandan med en kaffe och en cigg som fimpas i gårdagens ölburk.

Mer läsning

Annons