Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Postkollektivet

/
  • Postkollektivet ligger bakom flera konserter i Gävle. Här med lördagens dj Madeleine Hansen från No Coda.

Kvalitet före kontinuitet. Så jobbar Gävles nya arrangörsförening Postkollektivet, som bjuder in till en helkväll på Söders Källa på lördag.

Annons

Det är vad som händer efter ett kollektiv. Efterdyningarna av ett frodande kollektiv. Som en bakfylla. Så låter det när Victor Claeson, som känns igen från No Coda, försöker formulera varför deras arrangörsförening heter som den heter.

– Det hela började med att vi i No Coda gjorde lite olika arrangemang runt om i stan. När vi gjorde en spelning med YAST på Söders Källa blev det riktigt lyckat och då fick vi mersmak.

En konsert i december med Mattias Alkbergs punkprojekt Södra Sverige och Gävlebandet Solen var den första kvällen som gänget gjorde som Postkollektivet. Bakom namnet står musiker från olika projekt och kärngruppen är Victor Claeson, Adam Wiger och Jesper Westlund (alla i bandet No Coda) och Joseph Ageflod. Konsertkvällarna har blivit både ett tillfälle att boka band de själva gillar, men också ett sätt att testa sina egna musikaliska projekt.

– Vi har ju inte så mycket pengar att röra oss med så då vågar vi inte boka med mer än ett band. Det blir en ypperlig kombination för oss eftersom vi har många olika projekt på gång, så det här blir en perfekt push att skriva klart låtarna, säger Victor Claeson som själv är med och spelar i bandet Sinema gör sin premiärspelning på lördag före huvudakten Könsförrädare från Luleå.

Trots att Gävle har fler klubbar än på länge i gång tyckte Postkollektivet att något saknades i musiklivet.

– Vi kände att stan behöver lite mera kvalitativa konserter.

Hur menar du?

– Det är sällan som det arras spelningar som man själv vill gå på, så vi tänkte att vi arrar dem själv istället.

Strategin är att bara arrangera när det känns rätt. Kontinuitet är inte nyckeln till en bra klubb, enligt Victor Claeson.

– Så fort en klubb kör för ofta i stan så självdör det på något sätt. Vi vill ju verkligen vänta ut tillfällena. Vi vill inte bara ta ett band som vi kan boka om vi vill till ett tomt datum, utan vi väntar hellre tills det dyker upp ett band som vi gillar och vill se i kombination med att de kommer dra folk också.

Hur kommer vi märka av Postkollektivet framöver?

– Vi har väl lite avlägsna planer på en endagsfestival i sommar. Boka så många bra band vi har råd med som möjligt och kanske boka en heldag eller helg utomhus.

– Jag blir alltid så jättenostalgisk när jag tänker tillbaka på när det var Cityfesten för längesen, då var det en scen i Kvarnparken högst uppe på kullen. Då var det alltid svinmysigt och så kunde man sitta i gräset och hänga hela dagen till kvällen.

Mer läsning

Annons