Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisad nykomling planerar nya album

/

Simian Ghost utsågs till årets nykomling på Local Heroes-galan i januari och planerar redan två nya album.

Annons

En kaffe och ett äpple – "det godaste jag har ätit", som han lite förvånat konstaterar – utgör frukost del två för Sebastian Arnström den här förmiddagen. Tanken är att han ska repa sen. Eftersom Simian Ghost dels skulle ha spelat som förband till Keep Company på Spegeln i Gävle på lördagen och dels på festivalen Umeå Open där också akter som Magic Numbers, Bob Hund och Håkan Hellström (och många många fler) spelar.

Dåligt minne

Historien om Simian Ghost börjar nångång förra sommaren. Eller kanske vintern.

– Jag är så himla dålig på att komma ihåg, säger Sebastian.

Sen tidigare spelar han med indierockbandet Aerial, som rönt framgång på indiescener i Europa. Men parallellt med det har Sebastian Arnström hela tiden gjort annan musik.

– Det började med att jag tittade i min dator och såg att det fanns så himla mycket musik, som jag inte hade visat för nån, säger han och förklarar att han tänkte att den musiken kanske borde ges ut på nåt vis.

– Men i slutändan blev det ändå så att jag gjorde nya saker. Och nu är det det som jag lägger mest tid på.

Nytt släpp

Debuten ”Infinite traffic everywhere” kom i november förra året och redan nu i april planerar Sebastian Arnström för ytterligare ett släpp, ett minialbum, som han kallar det, längre än en ep men kortare än ett album.

– Det är mer elektroniskt. Det var det spåret som jag jobbade minst med på förra skivan och som jag ville utveckla.

Men redan till hösten kommer sen ytterligare en skiva, där Simian Ghost inte längre ”bara” är Sebastian Arnström utan där han har förstärkts av Light Vibes, som är Mathias Zachrisson och Erik Klinga. De tre är live-Simian Ghost allaredan.

– Det är ju en mer klassisk sättning, men det blir också elektroniskt och akustiskt, ja alltså inte akustiskt men den ljudbilden.

Namnet Simian Ghost kommer från en textrad i en låt han skrev för länge sen och så ursäktar han sig för att han blir pretentiös när han ska förklara.

– Men jag är rätt pretentiös. Simian Ghost är vad jag bli i kommunikationsflödet, en människoliknande gestalt som fladdrar förbi i mängden av information.

Mår dåligt

Han skrattar och säger att han är intresserad av kommunikation. Att det utgör lite av ramverket kring det han skriver sina texter om.

– Även när jag är mer personlig och skriver om hur jag upplever världen.

Sen säger han att han inte skriver låtar om att han sitter ensam igen och mår dåligt, de är inte personliga på det viset.

– Jag tycker om att hålla det abstrakt, säger han men efter lite resonerande medger han ändå att texterna blivit mer personliga och mer konkreta på senare tid.

Han skrattar igen.

Och så säger han själv att han är ganska manisk. Gör saker hela tiden och vill att allt ska hända på en gång.

– Min arbetsprocess är som ett evigt tunnelseende...

Han flinar. Och konstaterar att drömmen är, har alltid varit, att kunna leva på musiken. Och visst, bokningarna rullar in – Simian Ghost ska spela både i Stockholm och Malmö framöver och på flera andra ställen i sommar – men det är extremt svårt att tjäna pengar på musik, som Sebastian Arnström säger.

– Det är inte så glamoröst. Man behöver få med en låt i en tv-serie eller en reklamfilm eller få ordentlig rotation på radio.

– Men det är lättare nu än förut i alla fall.

Prisades på galan

Ett litet erkännande på vägen fick han när Simian Ghost utsågs till Årets nykomling på vår Local Heroes Gala.

– Det betyder alltid jättemycket att få uppskattning. Man sliter med musiken, tjänar inga pengar och har det ganska kämpigt och då ör all uppskattning oerhört fint att få. Nån som säger nåt annat har jag svårt at tro på.

Mer läsning

Annons