Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Py Bäckman och Janne Bark tänder ljuset ute i stugorna under intensiv turné

/
  • Py Bäckman och Janne Bark reser runt intensivt och spelar i Gästrikland och Hälsingland under två veckor.

Py Bäckman och Janne Bark är mitt uppe i en turné som letar sig till ställen som kanske inte vanligtvis syns på nöjessidorna.
Lövstabruk, Sevallbo, Marma och Gårdskär finns med bland stoppen.
– Det är spännande, säger Py Bäckman själv.

Annons

Iggesundsbördiga Py Bäckman har en karriär som sträcker sig längre än de allra flestas – upptäckt redan som nioåring på slutet av 50-talet och ännu i gång som 67-åring. På senare tid har Py Bäckman utövat sin musik i ett tätt samarbete med en annan mångårig musikprofil, Janne Bark. Förra året släppte de albumet "Vi är bara människor" tillsammans.

Ett lysande litet sammanträffande mellan de båda är att deras respektive kanske kändaste verk har ordet "ljus" i sig – Py Bäckmans melodifestivalvinnare "Stad i ljus" som hon skrev åt Tommy Körberg 1988 och Janne Barks samtida a capella-hit "Tänd ett ljus" som han framförde tillsammans med de andra i poptrion Triad.

Nu tänder de ljuset i skogen tillsammans; under en intensiv turné sträckt över två veckor besöker de bland annat Föreningshuset i Gårdskär och Wärdshuset i Lövstabruk. Den gångna onsdagen var de i Ansgariikyrkan i Sevallbo.

– Det är spännande. Jag tyckte vi åkte milsvitt i skogarna innan vi kom fram till en kyrka. Jag hann bli lite orolig men sen – det kom ju folk! Det är kul, säger Py Bäckman när Arbetarbladet ringer upp.

– Vi bjuder på våra egna låtar först och främst. Det blir en del nytt material men vi spelar också några klassiker "Snart kommer änglarna att landa" av Ulf Lundell till exempel. Jag passar på att framföra "Stad i ljus" också, det är ändå jag som skrivit den, skrattar Py Bäckman.

Med på turnén finns ett knippe lokala förmågor, också det välkända och återkommande namn – Ingemar Dunker och Micke Finell.

– Ja, nu har vi blivit ett riktigt band! Det är grymt duktiga musiker, säger Py Bäckman.

Mer läsning

Annons