Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rallarsvingar och träffande sarkasmer

/

Pessimistkonsulten Ronny Eriksson är en jäkel på ordvitsar och små jordnära, satiriska skrönor med exakt tajming.

Annons

En del av hans underfundigheter har blivit klassiker, som hans gamla ”Det är aldrig för sent att ge upp” och ”Jag vaknade i morse, då var den dan förstörd”….

I går bjöd han på några nya blivande. Som ”Förr var vi solidariska, numera ska vi va’ solida och ariska”, apropå Sverigedemokraternas framgångar. Även om Eriksson menade att det inte är mest oroande att SD kan komma in i riksdagen, utan att deras politik redan är där.

Det blev en hel del satiriska rallarsvingar både till höger – och lite till vänster – mot företeelser i tiden i den kabaretliknande föreställningen som också innehöll en hel del egna sånger, snyggt pianoackompanjerade av Hoforsbördige Benneth Fagerlund.

Ett flertal rikspolitiker och andra kändisar fick smaka på hans ofta träffande sarkasmer, även om nog Maud Olofsson blev allra mest utsatt. Men också bland andra statsministern, Sven Otto Littorin och Blondin-Bella.

Det finns dock lyckligtvis oftast en värme även i de mest drastiska angreppen och han håller sig därmed högt över normal stå-upp-klass, typ Lennie Norman. Även hans underbältet dialog om att det ändå går framåt i Sverige passerar: Silvia har fått nöja sig med att gränsla en gammal monark, medan Victoria fått en Ockelbo….

Eriksson lockar inte heller bara till gapflabb även om dom blev många under kvällen, det finns ett djup och allvar därunder också. Som gör att skratten ibland fastnar lite i halsgropen.

Han betonade också redan inledningsvis att det skulle bli så där lagom roligt under kvällen, inte för mycket. För ett gott skratt förlänger ju livet, men har vi råd med det med rådande statsfinanser?

Men trivsamt blev det i den fullsatta teatern, även om en del kanske lite väl långa resonemang i andra akten drog ned helhetsbetyget ett snäpp.

Annons