Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richards om sex, droger och rock

/
  • Välbetald. Keith Richards uppges ha fått närmare 50 miljoner kronor för att skriva sin självbiografi.
  • Inte bästisar. Keith Richards beskriver öppenhjärtigt hur förhållandet till Mick Jagger minst sagt blivit dåligt genom åren.
  • Då. Rolling Stones på Stockholmsbesök 1964. Från vänster: Mick Jagger, Charlie Watts, Brian Jones, Keith Richards och Bill Wyman.

I sin självbiografi berättar Keith Richards öppenhjärtigt om fängelsevistelse, drogmissbruket, affärerna och det minst sagt komplicerade förhållandet till Mick Jagger.

Annons

Läsare som hoppas på sex, drugs and rock ’n’ roll lär knappast bli besvikna på Keith Richards memoarer ”Livet” som ges ut i dag.

I utdrag ur den 527 sidor långa boken som publicerats i musiktidskriften Rolling Stone och i brittiska The Times berättar Keith Richards om hur polisen gjorde husrazzia i hans lantgård Redlands en kall februarimorgon 1967 efter en LSD-präglad fest.

– Det knackade på dörren och jag tittade ut genom fönstret. Där stod en hel bunt dvärgar klädda i samma sorts kläder. Det var poliser, men det fattade jag inte.

Fängelse

Så Keith Richards bjöd in poliserna som sökte genom huset medan han, Mick Jagger och övriga gäster sakta kom ner på jorden igen.

Richards dömdes senare till tolv månaders fängelse för innehav, en dom som slutade med ett dygn i Londonfängelset Wormwood Scrubs.

Fängelsevistelsen var ingen höjdare men visade sig bli en PR-framgång för bandet.

– Domaren lyckades göra mig till en slags hjälte över en natt. Jag har försökt leva upp till det ända sedan dess, säger han i memoarerna, som skrivits tillsammans med den brittiske författaren James Fox.

Anita förförde

I väntan på domen flydde Keith Richards landet tillsammans med Brian Jones samt Jones flickvän Anita Pallenberg i Richards specialbyggda bil som utrustats med ett hemligt fack för droger.

När Brian Jones tvingades söka sjukhushjälp i Frankrike fortsatte Keith Richards vidare till Tanger i Marocko med Anita Pallenberg, som blev hans flickvän i stället.

– Jag har aldrig tagit första steget när det gäller kvinnor. Så det var Anita som tog initiativet, hävdar han och beskriver hur Pallenberg böjde sig ner och förförde honom i baksätet på bilen någonstans mellan Barcelona och Valencia.

I memoarerna framställer Keith Richards det närmast som att han räddade Brian Jones och Anita Pallenberg ut ur ett destruktivt förhållande.

Det var enligt Keith Richards bara en tidsfråga innan Brian Jones, som senare fick sparken från bandet och slutade sitt liv i en simbassäng strax efter, hade dödat henne.

Keith Richards kallar sin barndomsvän Mick Jagger outhärdlig, otillräcklig i sängen och hävdar att han var avundsjuk på att Keith Richards hade andra manliga vänner.

– Jag hade en känsla av att Mick trodde att jag tillhörde honom. Det gillade jag inte alls, säger Keith Richards.

Christina Lucas/TT Spektra

Mer läsning

Annons