Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickard tackade ja direkt

/

(Ny version 18/11) Tv-veteranen från Gävle, Rickard Olsson, och A-Teens-stjärnan Marie Serneholt leder Melodifestivalen 2011.

– Jag är väl den första killen från Sätra som leder Melodi­festivalen, säger Rickard Olsson.

Annons

Han flög från Göteborg och jobbet med tv-programmet ”Vem vet mest?” rätt in i pressuppbådet som samlats för att få reda på vilka som ska bli nästa års programledare för Melodifestivalen och ägnade sen onsdagseftermiddagen åt att prata och prata och prata.
– Livet är hårt..., säger Rickard Olsson.

Men han är förstås grymt glad över uppdraget.
– Det är väl ett kvitto på att man har gjort nånting rätt, säger han och erkänner att han blir lite sentimental när han tänker på Moränvägen 1 a där i Sätra bredvid mackarna.
– Om jag kan göra det här, då kan alla det.

Lång lista
Redaktionen som förbereder Melodifestivalen har jobbat med en lång lista över möjliga programledare. Och både för Marie Serneholt och Rickard Olsson var valet enkelt.
– Jag tackade ja direkt. Det här är det största man kan göra som programledare i Sverige. Att tacka nej fanns inte på kartan, säger Rickard Olsson.

Han må ha lång erfarenhet av programlederiet, men i just de här sammanhangen är han novis, som han säger.
– Det finns ju aktualitets-Rickard som gjort ”Nyhetsmorgon” och så finns underhållnings-Rikard med ”Söndagsöppet” och så ”Bingolotto”-killen, som är mer pensionärs-tv, precis som ”Vem vet mest?” som det är många pensionärer som tittar på. Det vore skönt att få visa upp nånting annat.

Nervös över att dansa
Temat är show och han räknar med att både få sjunga, spela gitarr och dansa.
Vi vet ju att du har ett förflutet som musiker i olika band – men dansat, har du gjort det?
– Inte nykter sen jag gick på Treffen, tror jag. Jag tackade faktiskt nej till att var med i ”Let’s dance, det kände jag mig inte alls bekväm med. Men det här blir nåt annat.

Han är nervös.
– Men på ett bra sätt, förväntansfullt nervös. Med vissa grejer kan man känna bara ”nej varför tackade jag ja till det här”, men det här är bara ”bring it on”.

Samtidigt vet han ju att miljoner svenskar kommer att sitta och ha åsikter om honom.
– Man blir en ställföreträdande spottkopp. Ambitionen är förstås att bli omtyckt av alla, men tyvärr går inte det.Jag har ju ändå varit med ett tag, det är värre när man är helt ny och fräsch och går in och läser kommentarerna på kvällstidningarnas hemsidor. Då jävlar mår man inte bra. Men men, det är spelets regler.

Hemliga gäster
För Melodifestivalens producent Joachim Brobeck var planen klar: Att hitta kvalitet och trygghet i sändningen.
– Kravlistan är lång så vi visste från början att vi ville ha minst två programledare. Vi ville ha tryggheten och rutinen. Vi ville också ha den artistiska erfarenheten av att stå inför publiken på en stor arena. Marie har en gedigen artistkarriär bakom sig och Rickard har lång erfarenhet som programledare. Tillsammans kommer de att ge Melodifestivalen stabilitet, säger Melodifestivalens projektledare Thomas Hall.

Medan duon Serneholt-Olsson står för säkerheten ska ett nytt moment i Melodifestivalen leverera överraskningar.
Varje vecka kommer en hemlig gäst att dyka upp i programmet.
– Någon från en helt annan värld, som inte har varit programledare förut, kan vara kul som en överraskning, men det ska också hålla i sex veckor. Nu får Marie och Rickard en gäst varje vecka. Tanken är att det ska skapa nyfikenhet, säger Joachim Brobeck som producerar tv-sändningarna från Melodifestivalen.

Lisa Pehrsdotter
Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons