Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roxette på nytt segertåg

För sex år sedan hade Per Gessle gett upp hoppet om Roxette. Nu är det återförenade bandet mitt i en världsturné, som setts av 750 000 personer.

– Det är helt orealistiskt egentligen med tanke på vad Marie gått igenom, säger Per Gessle.

Annons

Det senaste halvåret har varit hektiskt för Per Gessle och Marie Fredriksson. Sedan i februari har Roxette turnerat i Ryssland, Sydamerika, Sydafrika och delar av Europa. Efter ett kortare uppehåll drar världsturnén i gång igen på allvar i Österrike 10 oktober.

Mirakel

För Per Gessle är återföreningen fortfarande något av ett mirakel. 2002 drabbades Marie Fredriksson av en hjärntumör och trots att hon efter några år friskförklarades såg utsikterna till att hon återigen skulle ställa sig på scen inte särskilt ljusa ut.

– Jag tror inte att man kan förstå vad hon har gått igenom. Hon har fått börja om hela sitt liv, lära sig räkna och läsa och har tappat lite av synen på ett öga. Men nu börjar hon bli den där amasonen som hon var en gång i tiden. Vi ser en enorm skillnad från vecka till vecka, säger han.

Ny skiva på gång

Hur långsiktigt är projektet Roxette? Duon har redan släppt skivan ”Charm school” och spelar parallellt med världsturnén in en ny skiva som ska släppas i vår. Den går under arbetsnamnet ”Tourism 2” och innehåller flera helt nyskrivna låtar av Gessle.

– Jag är inte supersugen på ett projekt som bara är tillbakablickande. Det är samma sak med Gyllene Tider, om jag ska jobba med bandet framöver måste vi ha nya låtar.

Roxette-feber

Samtidigt är han väl medveten om att en stor del av publiken kommer för att höra Roxettes gamla låtar. I Australien tackade två arrangörer nej till att lansera Roxette eftersom de inte trodde på projektet – den tredje fick uppleva en sällan skådad rush efter biljetter. På en dag såldes 50 000 biljetter till bandets konserter.

– Fast när vi gjorde press där hade de ingen som helst aning om att det kommit en låt ur mig sedan 2001. De trodde att någon hade dammat av oss för det här tillfället. För dem blev det nostalgi till hundra procent – vilket är lite läskigt, säger Per Gessle.

Världsturnén avslutas egentligen i augusti, men eventuellt förlängs den med en vända till Kanada nästa höst.

– Det viktigaste är att vi har skitkul och att Marie mår som en prinsessa. Det här är världens konstigaste rehab, säger Per Gessle.

Mer läsning

Annons