Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinerat och tight – men spretigt

En minut innan revyn börjar, släcks ljuset ner och sorlet på Torsåkers bygdegård avtar. In på scenen kommer ensemblen, som direkt kör igång med en nyårsblues.

Annons

Revyn heter Året runt och det är just ett år vi får följa under den två timmar långa föreställningen. Pia Möller-Andersen är den som står bakom manuset och det är den sjätte revyn som P.I.A. Co sätter upp. Ny i ensemblen för i år är Mathias Heldevik, som även är en av medlemmarna i stand-up-gruppen, GASTA, Gävle.

Revyn tar upp samhällsaktuella händelser, SJ:s trassel med inställda tåg i vintras, vardagsstressen och klimatförändringarna. Visst förekommer det lokala kängor och namngivningar som kräver lokalkännedom. Vad sägs om ryggradslösa lokalpolitiker som behöver ett lyft. Allt i sin ordning och som sig bör i en lokalrevy.

När halva föreställningen gått, har vi kommit till midsommar och då passar ensemblen lämpligt nog på att lägga in en paus. I pausen hörde jag flera säga Det är svårt att förutse vad som ska komma härnäst.

Efter pausen möter vi bland annat karaktärerna naken Janne, som hurrar över nudistbadet i Årsunda, myggan Sugbritt och repliker på äkta Hoforsmål som Men guuud va trööööökigt som Hoforsbrudarna alltid säger. Hoforsbrudarna känns lite passé och borde uppdateras om de ska leva vidare som karaktärer. Det säger kanske en hel del att karaktärerna firar tjugo år.

Det är ett tight och rutinerat gäng som står på scen men revyn kan uppfattas som spretig. Vissa sketcher passar inte riktigt in, men upplägget ser ju ut som sådant, när den röda tråden är årets olika års och högtider. Fritt att i stort sett klämma in vilken sketch som helst och kreativiteten är det inget fel på.

Skådespelarinsatserna är bra, stundtals mycket bra och hela ensemblen förmedlar glädje och en positiv energi till publiken.

Dramaturgin är finurligt upplagd efter året och vi firar av nyårsafton i ett glittrigt finalnummer och säcken knyts ihop till Året runt.

Johanna Fröjd

Mer läsning

Annons