Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lyckas du på din "Idol"-audition

/

I dag är dagen då ditt liv kan förändras.
Alice Svensson eller årets driftkucku.
På Gång har alla tipsen för hur du lyckas bäst under dagens "Idol"-audition vid Gasklockorna.

Annons

Tror du att du har vad som krävs för att bli nästa Alice, vinna tittarnas röster, klara av pressen, ha rätta vinnarinstinkten och ha olika svar varje vecka till Peter Jihdes hur-känns-det-frågor?

Tänk efter igen. För din egen skull. Risken finns att du blir ett Youtube-skämt, och att dina "15 minutes of fame" blir som landets driftkucku.

Men om du har tänkt efter, och fortfarande känner dig mer som Alice än driftkucku, ställ dig då i kön vid Gasklockorna i dag och låt resan börja.

För de flesta tar resan slut snabbt. Ni kommer inte ens få en chans att snärtas till av en hånfull kommentar från juryn. Istället sållas ni bort av anonyma underhuggare. Ni har väntat timtals i regnet (just det, bäst att ta med rätt kläder - såvida ni inte läser det här i kön, och har hamnat i en ofrivillig wet t-shirt tävling), övat hemma, kanske skaffat en ny frisyr enkom för detta, och så passerar ni förbi utsållarna snabbare än vad det tar att få en hamburgare i drive in-kön.

Tricket är alltså att klara av detta första hinder, den första bossen i "Idol"-spelet.

Frågan är: hur?

Vad som är framgångsrikt på en "Idol"-audition är en hel vetenskap; böcker har skrivits i ämnet - som "American Idol Advantage" - och sajten wikihow har en sida där man själv kan fylla på med tips för en lyckad provsjungning.

Med några timmar, eller minuter, beroende på när du läser, kvar till audition kanske en bok låter skräckinjagande att plöja. Lugn, På Gång har gjort researchen åt dig och tagit fram de bästa råden.

Ni hittar mer råd i listan här intill, men här är de mest grundläggande råden:

Visa att du är där för att vinna. Attityden ska säga att du har förberett dig i månader, inte att det är ett kul infall att åka dit.

Välj rätt låt. En låt som passar din röst, som du kan, men allra viktigast - en låt som inte hälften av alla andra i auditionkön har sjungit före dig.

"My heart will go on" låter bara bra när Celine Dion sjunger den, om ens då, och den låter definitivt inte bra för femtielfte gången under auditionturnén.

Undvik också att dansa. Sväng lite till musiken, men inte mer. Det bara riskerar. En fin sångröst kan lätt förstöras för den som ser ut som en epileptisk Papphammar i rörelserna. Tänk på Elaine i "Seinfeld". Hon trodde att hon dansade bra.

Välj rätt klädsel också. En som är du, inte vad du tror att producenterna vill ha. I slutändan blir ändå ingen vald bara för snygga kläder. Dessutom är en plats i "Idol" inte värd nesan att behöva anpassa sin stil efter Laila Bagges smak.

Vad händer om du klarar dig förbi drive in-kön och faktiskt får sjunga för de riktiga domarna?

Antingen är du på väg att faktiskt bli nästa Alice, eller så har du potential att bli årets freakshow. Om du har självinsikt vet du vilken kategori som du tillhör. Tyvärr är självinsikt inte en överflödsvara på "Idol"-auditions. Därför säger vi det igen:

Det bästa rådet är att fråga dig själv, ärligt, om du har vad som krävs.

Du säger att du har det?

På Gång beundrar ditt mod. Du står inför en utmaning lika skrattretande dumdristig som Kishti Tomitas klädsel.

Mer läsning

Annons