Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällssatir som lockar till både skratt och eftertanke

/
  • Applåder. Euskefeurat intar scenen och möts av en förväntansfull publik och varma applåder.

Annons

När Euskefeurat intar scenen, möts de av en förväntansfull publik och varma applåder. Spegeln är fullsatt. Ronny Eriksson, som varit med sedan bandet startade 1977, beskriver sig själv som stå upp-komiker och ”pessimistkonsult”. Hans motto är att det aldrig är för sent att ge upp.

– Nu ska vi sjunga en sång om erotik, är ni för eller emot erotik, frågar Ronny Eriksson.

Publiken bara skrattar.

– Det är inte alltid så lätt att förklara sin kärlek till sin älskling, fortsätter han. Vad säger man egentligen, du ser ut som en älgkalv under älgjakten?

Bandet börjar spela. ”Här kommer jag med mitt fiskespö älskling”. ”Sankte Per”, ”Bondångersång” och ”Ge dem vad de tål”, är några av de sånger bandet bjuder på.

I låten ”När jag en gång dör”, från den senaste skivan LURV, sjunger Ronny Eriksson:

– Om ni tar mitt hjärta, ja då har jag som krav, ge det till någon hjärtlös. Sådana finns det många av. Ge det till Lars Leijonborg, en låtsasliberal, för om han får mitt hjärta, ja då ska han få samvetskval.

Ronny fortsätter att sjunga att han gärna ger sin hjärna till en producent på TV3, bättre en begagnad än en helt oanvänd. Går läpparna till Maud, lovar han att de ska stänga hennes ordförråd.

Ryggraden ger han gärna till någon inom LO, där behovet är stort, och sist men inte minst slutar han med att ge fingret till Björn Rosengren.

Euskefeurat är pitemål och betyder olustig. Och att livet kan vara olustigt, lyckas Euskefeurat framföra med ironi, humor och allvar. Något som lockar till både skratt och eftertanke.

Mer läsning

Annons