Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sitt ner och lyssna på Maia

/
  • KAMP. Maia Hirasawa väljer Gävle i kväll, även om senaste skivan tar titeln från kampen mellan Göteborg och Stockholm.

Den eviga kampen Göteborg vs. Stockholm har gett namn åt Maia Hirasawas nya skiva.
Men i just detta fall är det bara kampen i hennes eget huvud som åsyftas.
I kväll är valet lättare – hon måste välja Gävle, eftersom en spelning på Konserthuset är inbokad.

Annons

En stad är mer än gatorna, betongen, träden och husen. En stad är lager av ackumulerade minnen, känslor gjutna i asfalten, bilder från andra stunder exponerade över det som är här och nu.

– Jag tror att det tar lång tid att ersätta de dåliga minnena som man har av olika gator och platser med bra minnen. Nya minnen tar tid att skaffa sig, säger Maia Hirasawa ekande, för hon är i en tvättstuga där orden får en dramatisk efterklang.

Vi pratar om Göteborg. Om man, som Maia Hirasawa, har gjort en skiva som heter ”Gbg vs. Sthlm”, och en av de mest kända låtarna sedan tidigare heter ”Gothenburg”, är det svårt att undvika.

Men hon är inte en del av Göteborgs omtalade popscen, poängterar hon.

Just nu, i den där kampen Göteborg vs. Stockholm, är det det förra hatobjektet Göteborg som vinner. Skillnaden är att kärleken finns där nu, inte jobbigheter som när hon pluggade i staden för några år sedan.

Gatorna har fått minnen av kyssar, kramar och varma hjärtan.

Maia Hirasawa gör musik som inte låter som så mycket annat, och även när hon gör andras poplåtar i egen version, som The Arks ”The Worrying kind”, får de en definitiv Maia-prägel. Hon är dessutom en av få som lyckas med konststycket att vara ganska arty och ändå ses som en bred popartist.

Men hon är inte beredd att ändra på sin formula om den slutar att fungera publikt.

– Kvaliteten är viktigast för mig, jag kommer inte att vika en tum för att göra musiken mer kommersiell.

Under den pågående turnén, som når Gävle i kväll, vill Maia Hirasawa lyfta fram de lugnare låtarna, och har därför valt att spela på ställen med sittande publik, som i Konserthuset.

– Jag vill få fram arrangemangen bättre och låta de lugnare låtarna lyftas fram.

Ofoget att ställa sig upp beivras således.

Tyvärr kommer vi inte att få se Nicolai Dunger på Konserthusets scen i kväll. Han har varit med vid tre tidigare spelningar, för att sjunga duetten som finns med på skivan. Han är en gammal favorit för Maia själv.

– Helt nyligen kom jag på att när jag lärde mig att spela gitarr så var det hans låtar som jag plankade...

När hon inte gör egen popmusik har hon ett annat doldisliv, bortom starka strålkastare och intervjuer, ett liv där hon själv sitter och producerar musik till tv – senast i dramaserien ”Stormen” i SVT.

Den delen av karriären hoppas hon får en lång fortsättning.

– Jag hoppas kunna arbeta med musiken hela livet och då är det bra att ha andra områden att utforska än att bara släppa skivor.

Mer läsning

Annons