Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skivan som sträcker ut en hand till drabbade flyktingar

/
  • Roger Westblom är en profil i nöjessvängen, kanske främst för sitt långvariga arbete på Ön i Hedesunda. Nu är han aktuell igen – den här gången med en skiva till förmån för drabbade flyktingar.

Roger Westblom, mångårig arrangör på Ön i Hedesunda, låg i sjukbädden efter en operation och följde nyhetsrapporteringen om flyktingkatastrofen.
Då fick han idé.
Inte långt därefter är skivan "Vi sträcker ut en hand" verklighet.

Annons

Roger Westblom var i återhämtningsfasen efter en knäoperation och det blev en hel del tid framför teven. Framför ögonen såg han flyktingkatastrofen rullas upp i medierna – samtidigt som det rapporterades om att 75 miljarder kronor skulle spenderas under julhandeln i år.

– Jag blev fullständigt matad med flyktingarnas öde, och varje normalt funtad människa reagerar ju. Sen kom den där siffran om julhandeln också och då tänkte jag att "det här blir ju lite fel", säger Roger Westblom.

Där och då föddes idén om att samla ett knippe namnkunniga artister med koppling till närområdet för en samlingsskiva till förmån för flyktingkatastrofens offer. Allt överskott från skivan kommer att gå till FN:s flyktingorgan UNHCR.

"Vi sträcker ut en hand" blev skivans namn och ledspåret är, föga överraskande, Thomas Di Levas "Sträck ut din hand". The Refreshments, Östen Med Resten och Perssons Pack är andra profilstarka namn på samlingsalbumet. Roger Westblom är dessutom själv med på ett spår med sitt band Roger Westblom & The Inlaws.

– Jag har inte själv varit i kontakt med till exempel Thomas Di Leva, men det har inte varit några problem att få med honom eller någon annan på tåget, berättar Roger vidare.

Skivan säljs först och främst på 14 Coop-butiker i länet – då ett avtal slutits med Kooperativa Förbundet Gävleborg.

– Det är ingen julskiva egentligen, men vi hoppas kunna dra nytta av julhandeln så klart. Det är en mycket bra julklapp, säger Roger Westblom.

Första tryckningen är förhållandevis blygsam – 2 000 exemplar. Men det finns en vision inför framtiden för den ideella föreningen som startades i samma och som har samma namn som skivan.

– Vi hoppas göra det här till en riksangelägenhet så småningom.

Mer läsning

Annons