Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skruvad musik på Vindöga-festivalen

/
  • ”För mig är det för torrt att bara spela på min altfiol”. Anne Pajunen kommer från ”Aniara” till Sandviken med performanceföreställningen ”Kruingtsjen – och andra superhits ... ” till IDKA:s ”Vindöga”-festival i Sandvikens konsthall.

Vi vet hur vi ska bete oss när vi går på konsert. Om det är dansband ska vi dansa, om det är jazz ska vi applådera solon, om det är hardcore punk ska vi röja runt i en mosh pit …

Annons

Anne Pajunens performance på Vindöga-festivalen i Sandviken, ”Kruingtsjen – och andra superhits ... ”, vill att publikens upplevelser och tolkningar ska vara mer öppna från början.

– Jag har lekt mycket med musikdramatiken och konventioner kring konserter. Man kan säga att det är en rejält tillskruvad kammaropera med interaktion med publiken och rollspel.

Anne Pajunen är en klassiskt skolad musiker som inte nöjer sig med att sitta och spela i en orkester. Hennes framträdanden rör sig mellan nutida musik och performance, och det performance som hon kommer till Sandviken med beskrivs som ett soloframträdande för ”röst, viola, elektronisk musik, video och kanske lite dans”.

Vill du ha det bästa från det mesta, eller har du bara lite svårt att bestämma dig?

– En samvetsfråga, säger hon och skrattar. Man får ta till de element som är nödvändiga för att kunna berätta en historia. För mig är det för torrt att bara spela på min altfiol.

Hon beskriver sig som musiker, inte som ljudkonstnär, vilket det kommer att krylla av ändå på Vindöga, som är Idkas femårsjubilerande festival för video-, bild- och ljudkonst. Ljudkonstens publik är inte stor, om än mycket intresserad, och det blir en kontrast för Anne Pajunen som dessa dagar annars är sysselsatt som musiker på Stockholm stadsteaters ”Aniara”.

Vindöga har varit igång sedan i tisdags, med avslut på lördag, och Anne Pajunen spelar på fredag.

Andra musiker och ljudkonstnärer som syns i Sandviken i veckan är Slim Vic, Jens Hedman, Cia Rinne och trion T.E.S.

Mer läsning

Annons