Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyhög ambitionsnivå – Ison & Fille är tillbaka

/
  • Gävleaktuella. Felipe ”Fille” Leiva Wenger, till vänster, och Ison Glasgow är tillbaka med nya skivan ”För evigt”. Ett album var på väg att släppas redan 2009 men duon bestämde sig för att skrota de flesta låtarna och börja om från början.

För två år sedan rev de upp en nästintill färdigställd skiva och började om från noll. Ambitionsnivån är skyhög när Ison och Fille nu efter fem års väntan är tillbaka med nya albumet ”För evigt”. Och 4 juni spelar de på So Fresh i Gävle.

Annons

”För evigt” består av 13 väl avvägda spår.

Ett genomarbetat konstnärligt verk som utan att blinka växlar mellan allvar och humor, nostalgi och lärda läxor.

Ison och Fille säger själva att deras tio år som musiker lagt grund för ett självförtroende som ger både stabilitet och målmedvetenhet i arbetet.

– Textmässigt är det nog en mer personlig skiva, vi har också lite mer genomgående försökt jobba med ämnen som berör oss. Varje låt ska säga något, säger Felipe ”Fille” Leiva Wenger.

Egen studio

Hiphopduon som bildades för snart femton år sedan har kommit långt sedan de första trevande stegen på Skärholmens ungdomsgård.

I dag är de etablerade och har tillgång till en egen studio.

– Studion har gett oss frihet att göra musik precis när vi vill. Tidigare har vi inte kunnat gå in och ändra låtarna och jobba med dem tills vi är helt nöjda. Nu när vi haft den möjligheten har vi verkligen tagit tillvara på den, säger Fille.

Kasserade färdigt album

Den egna studion och strävan efter att ha fullständig kontroll över den kreativa processen var också en av anledningarna till att Ison och Fille 2009 tog ett nästan färdigt album och kasserade i stort sett alla låtar.

– Skivan var rätt klar men vi kände att när vi väl hade möjlighet att sitta i studion utan tidspress och lyssna igenom varje låt ville vi att det skulle bli perfekt. Det var tufft då men för att lyckas med den plan vi hade var vi tvungna att göra det. Det handlade om att respektera musiken och respektera oss själva, säger Ison Glasgow.

”Gett varandra frihet”

Deras relation har också förändrats under åren.

Ungdomens intensiva hängande har övergått till en vänskap som till stor del präglas deras arbete.

– När vi väl började jobba med musik och turnera gav vi varandra frihet vid sidan av. Vi umgås när vi väl gör musik och då uppskattar man de stunderna mer och det blir roligare att jobba ihop, säger Fille.

För första gången har Ison och Fille strösslat generöst med gästartister. På ”För evigt” hörs bland andra Veronica Maggio, Stor, Aleks och Newkid.

– På våra tidigare skivor hade vi nästan inga gästartister, det var mycket vår grej. Men med den här skivan kändes det som att vi har en grund att stå på. Vi är Ison och Fille och vi behöver inte oroa oss för att folk ska se förbi oss. Och gästerna behövs för att ta det till nästa steg, säger Ison.

Niklas Kjellberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons