Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen värmde skönt på Kafé Vinyl

Bandet Solen är som fyra byrackor i regnet som väntar på att få komma in i huset och värma sig.

Annons

Fyra stycken som ändå inte vet om dom ska gå in även om man håller upp dörren. Man kan inte med gott samvete titta bort från scenen. Man kan inte, och vill inte, stänga dörren. Fyra lite blyga byrackor som kommit från Stockholm för att spela på hemmaplan. På Kafé Vinyl väntar fans bestående av mestadels ungdomar under 18.

Någon låt bygger på samma meningar sjudande om och om igen. Sen flyter den snyggt över till en annan. Sångaren och gitarristen Erik Hillborg både mumlar och tjuter fram. Han gnäller till och instrumenten kommer med lockande oljud. Det blir 45 minuters kaffestund som innehåller både allvarligt låtmaterial men samtidigt spontana och lite skämtsamma vardagsfunderingar.

I mikrofonen skämtar bandet sinsemellan. Skämt som tycks vara interna men som gör att publiken, på runt 50 pers, ändå vill fnissa med. Solen känns inte bara som musik, dom är hela deras framtoning. Det är hela paketet av skämtsamt snack och musik som gör det charmigt och till vad det är. Något tillbakadraget och med håret i ögonen. Som sagt, fyra hoppfulla byrackor som jag helst skulle vilja höra lite mer utav. 45 minuter känns som 20.

Cementgolvet alstrar lite kyla under fötterna, och stolarna är omaka. Det är en väldigt trivsam miljö. Scenen blir dock inte till Solens fördel då den är liten och man önskar att dom skulle ha fått tagit mer plats. Ljudet blir tyvärr också svårsatt i lokalen. Samtidigt är det komprimerade utrymmet en del av känslan i spelningen. Och det faktum att människor omkring mig sitter med en kopp kaffe och inte en öl en sen fredagskväll visar engagemang. För publiken känns som en engagerad skara. Och utan tvekan också bandet som nu väntar på fler spelningar och att förhoppningsvis få bli signade.

Jag väntar på att grubblerierna ska fortsätta. Och vardagspaniken!

Anna Olsson

Mer läsning

Annons