Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sousou och Maher Cissoko är födda till det här

/
  • Med dragna koror. Äkta paret Sousou & Maher Cissoko imponerade på Konserthuset i går.

Annons

Maher Cissoko kommer från västafrika och tillhör en uråldrig Korasläkt. Enligt legenden är han 72:a generationens koraspelare. Det här är vad han är född till. Sousou Cissoko kommer från skånska Höör och började spela kora som tonåring. Det kan vara svårt att förstå vad som får ungdomar i Höör att börja spela just kora, men det är innan man faktiskt hör instrumentet.

Själva koran är en sorts harpa med 22 strängar som ser ut som ett båtsegel med en jättestor kokosnöt under i stället för båt. Den spelas med båda händernas tummar och pekfingrar. Det är jättelätt. Eller, det är i alla fall vad Maher försöker slå i oss. Men han är som sagt född till det. Och det hörs. Jag tror båda de här människorna är födda till det.

Det börjar med ett grundriff, alltid med ett grundriff, som sedan löper genom hela låtarna. Sedan kommer motrytmer ovanpå det, och melodier, och utsmyckningar och blixtsnabba löpningar. Och sång. Det finns ett hypnotiskt groove som ligger och kokar under brygden hela tiden och det är farligt svängigt, även om jag tror det når ännu högre febertoppar när de dessutom har ett band bakom sig.

Men så finns det en mjukhet och smidighet i allting också, som grädde och babyolja. För mig som dessutom är harpafreak – jag älskar klangen! – blir det ett tag nästan lite för mycket för att det ska gå att hantera. Därför är det ganska skönt när det uppstår lite skönhetsfläckar. Som när Sousou ska sjunga på svenska. Då försvinner på något sätt magin och det blir lite frikyrkligt i stället.

Paret Cissoko kommer tydligen från Stockholm, så att de skulle kunna komma tillbaka är förmodligen ingen fåfänglig förhoppning. Får man önska sig att de då kommer tillbaka med ett helt band bakom sig?

Mer läsning

Annons