Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stilbildande bluesman har somnat in

/

Blueslegendaren B B King har avlidit 89 år gammal. Han avled "fridfullt i sömnen" i sitt hem i Las Vegas.
"Utan honom hade det inte funnits några gitarrister i dag", säger bluesmusikern Sven Zetterberg.

Annons

B B King var genrens främsta stjärna i 60 år, lika nära förknippad med blues som Louis Armstrong var med jazzen, och förgrundsfigur för den moderna, elektrifierade gitarrmusiken.

– Det är på något sätt en epok som tar slut då han var den sista i sitt slag av de stora blueslegenderna, säger musikjournalisten Nils Hansson.

Det vi kommer att minnas starkast från musikikonens gärning tror Hansson är hans sätt att spela gitarr. Där han enligt Hansson nästan var i dialog med sin gitarr.

– Rockmusiken utan det är omöjlig och där har han haft en enorm betydelse, säger han.

Han får medhåll av den internationellt kände bluesmusikern Sven Zetterberg, som säger att B B King förändrade hans liv:

– Jag såg honom spela när jag var 18 eller 19 år. Det knockade mig fullständigt och det fick mig att börja spela gitarr. Det var det mest enorma jag sett.

Zetterberg beklagar att han aldrig fick möjligheten att träffa sin idol.

– Det är den stora sorgen. Han är den enda av de legendariska gitarristerna som jag aldrig fick träffa, säger han.

Den stilbildande bluesgiganten må ha somnat in för gott, men hans musik kommer att leva vidare.

– Alla som spelar blues har spelat någon låt av B B King. Hans sätt att spela gitarr är så stilbildande att det alltid kommer att finnas någon som kommer försöka spela som honom, säger Sven Zetterberg.

B B King inledde sin karriär på 1940-talet och valdes in i Rock and roll Hall of Fame 1987. Han släppte mer än 50 skivor som sålt i miljontals exemplar världen över, och till hans största hits hör "Three o'clock blues" och "The thrill is gone". Med sitt innerliga gitarrspel, framfört på en Gibson som han kärleksfullt kallade för "Lucille", fick han en ny publik att upptäcka bluesen. Han var också mentor för rockgitarrister som Eric Clapton, som han också gav ut albumet "Riding with the king" tillsammans med 2000.

B B King mottog Polarpriset 2004, och så sent som 2009 fick han sin 15:e Grammy för albumet "One kind favor"

I oktober i fjol insjuknade han under en konsert i Chicago och fick ställa in återstoden av den pågående turnén. I april lades han in på sjukhus efter att han drabbats av uttorkning till följd av typ 2-diabetes.

LÄS MER:

Se bildspel med BB King

Mer läsning

Annons