Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor press på Coldplays nya

/
  • Gatan inspirerar. Graffiti var en stor inspirationskälla till Coldplays nya album ”Mylo Xyloto”. Foto: Emi

Tanken var att göra en animerad film där en av huvudfigurerna skulle heta Mylo Xyloto.

Många skrotade idéer senare släpper Coldplay nu sitt femte studioalbum och pressen på det framgångsrika Londonbandet är stor.

Annons

Sedan genombrottet för elva år sedan har Coldplay etablerat sig som ett av världens största band, med succén ”Viva la vida” från 2008 som kulmen på karriären hittills.

På nya albumet ”Mylo Xyloto”, som släpps i dag 24 oktober, var tanken att prova nya vägar.

– Om det blev bra? Vem vet? Vi älskar albumet, men i slutet av en inspelningsperiod är man så uppskruvad av ångest och rädsla att det inte riktigt går att bedöma var man står, säger trummisen Will Champion under en intervju i bandets egen studio i norra London.

Tillsammans med basisten Guy Berryman tar han emot i hörnsoffan en trappa upp i ”The Bakery”, bandets hus i Camden som är hjärtat i Coldplays tillvaro. En trappa ner ligger studion, där sångaren Chris Martin och gitarristen Jonny Buckland intervjuas av ett tv-team.

Guy Berryman berättar hur tankarna gick när bandet började arbeta med Mylo Xyloto för två år sedan.

– När vi startar har vi oftast ett tiotal låtar som vi skrivit under våra turnéer och som vi känner kan bli ett album. Den här gången hade vi tänkt göra ett lågmält album med ett akustiskt sound och på den vägen fortsatte vi i ungefär sex månader.

Berryman säger att man jobbat med ett 60-tal låtar. De flesta har lagts åt sidan, andra har gjorts om radikalt. Kvar blev 14 nya låtar och inte mycket av det lågmälda, akustiska man först tänkt sig.

Idén med en animerad film skrotades också när man insåg vilket tidskrävande arbete det skulle innebära. Men kvar blev en lek med färger, inspirerad av graffiti, som kontrast till en ofta grå och betungande verklighet.

Videon till ”Every teardrop is a waterfall”, den första singeln som släpptes från ”Mylo Xyloto”, är ett exempel på detta.

Inspelad i en ruggig gammal industriruin i östra London är den en enda lång, graffitiinspirerad färgkaskad.

– Graffiti är en spännande konstform. Till albumets omslag byggde vi en stor betongmur i vår studio som vi själva täckte med graffiti. Vi har försökt skapa färg med musiken. Det är svårt att förklara, en abstrakt sak i formen av en annan, säger Champion och skrattar.

I arbetet med ”Mylo Xyloto” har Coldplay fortsatt sitt samarbete med den kände producenten Brian Eno. Med låtar som ”Paradise” och ”Hurts like heaven” kommer det nya albumet förmodligen att behålla greppet om sina många fans, som knappast behöver oroa sig för spekulationerna att bandet ska upplösas.

– Det finns mycket kvar att utforska för oss. Och vad skulle vi göra om vi inte sysslade med det här, frågar sig Guy Berryman och ler.

Frontmannen Chris Martin, gift med filmstjärnan Gwyneth Paltrow, är bandets stora stjärna utåt. Men bakom kulisserna är det en jämlik grupp med fyra gamla universitetskompisar som ger ett jordnära intryck, trots de stora framgångarna.

– Vi har lärt oss respektera summan av våra beståndsdelar. Det fanns en tid då vi inte förstod hur viktig kemin inom gruppen var. Nu respekterar vi att helheten är större än de individuella delarna, säger Will Champion.

Anders Steinvall/TT Spektra

Mer läsning

Annons