Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor show med Pink Floyds hyllningsband

/
  • AVSLUTAR. P-Floyd, ett hyllningsband till Pink Floyd, avslutar Marinfestivalen. Så hår såg det ut när de senast var i Gävle för ett par år sedan.Foto: Catharina Sandström

Pink Floyd spelar inte på Marinfestivalen. Men däremot det näst bästa.

P-Floyd – tributebandet från Dalarna som spelar för tusentals fans på hemmaplan.

Annons

Det finns coverband som föga smickrande harvar sig igenom förebildernas låtskatt på Finlandsfärjor. Sedan finns P-Floyd, Dalabandet som fyller Dalhalla och bjuder på spektakulära scenshower, där till och med flyguppvisningar ingår.

Bandet bildades redan 1993, och började spela Pink Floyds låtar, en ”musik som alltid funnits i bakgrunden” för dem. Namnet P-Floyd kom av att Jan Stumsner, bandets gitarrist och grundare, såg en parkeringsskylt när han studerade teori för att ta motorcykelkörkort. På frågan om de kunde ana att de 15 år senare skulle spela för 8 000 fans i Dalhalla, skrattar Jan Stumsner först bara.

– Absolut inte, inte en chans. Inte heller att vi skulle fylla ladan i Skog. Där är det hysteri varje år.

Skog är bandets hemmaarena, dit fansen strömmar till varje år, de så kallade ”floydianerna”.

Pink Floyd är inte den lättaste akten att hylla med ett tributeband; de är lika mycket kända för sina spektakulära ljus- och pyroteknikshower som för musiken, föregångare inom arenarockens storskaliga musikupplevelser.

Det funkar inte att bara spela låtarna – som ”The wall” och ”Wish you were here” – och bränna av ett par tomtebloss för ett tributeband.

– När vi började med bandet hade vi inte några effekter. De kom efterhand, när vi fick bättre ekonomi.

Nu kan P-Floyd även mäta sig med föregångarna när det gäller showerna. Med hjälp av kompisar som är konstflygare, händer det också att ljus och smällar kompletteras med flygshower. En dokumentär om fenomenet P-Floyd har spelats in.

– Visst blir det show, men inte som i Dalhalla, säger Jan Stumsner och förklarar att de i så fall måste ha en scen endast anpassad för dem själva.

Trots att han har fått frågan i många intervjuer, har Jan Stumsner aldrig kunnat förklara innebörden i Pink Floyd-andan, en anda som man ”måste smaka på för att förstå”.

Han tror att denna anda är en förutsättning för att ett tributeband som P-Floyd har kunnat nå så stora framgångar.

– Ett tributeband kan nog bli hur stort som helst, men då måste man lägga ner enormt med arbete.

– Vi utvecklas ständigt, det finns en enorm spelglädje.

– Sedan håller vi på med egna låtar också som är helt våra egna men med viss Pink Floyd-inspiration.

Mer läsning

Annons